Ο Ασγκάρ Φαραντί αρνείται την κατηγορία της λογοκλοπής || «Η ταινία μου δεν βασίζεται στο ντοκιμαντέρ»

Ο Ασγκάρ Φαραντί αρνείται την κατηγορία της λογοκλοπής

Ο Ιρανός σκηνοθέτης βρέθηκε στις Κάννες και μίλησε για τις κατηγορίες που τον θέλουν να «έκλεψε» την ιδέα της βραβευμένης ταινίας του «Ένας Ήρωας».

Χρήστος Μπακατσέλος

Τον προηγούμενο μήνα ο, δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Ιρανός σκηνοθέτης, Ασγκάρ Φαραντί κατηγορήθηκε πως «έκλεψε» την ιδέα της ταινίας του «Ένας Ήρωας» από το ντοκιμαντέρ «All Winners All Losers» της Αζαντέ Μασιχζαντέ, μαθήτριας του διάσημου Ιρανού σκηνοθέτη σε ένα σεμινάριο ντοκιμαντέρ, με επικεφαλής τον ίδιο, με ένα δικαστήριο στο Ιράν τον κρίνει ένοχο για λογοκλοπή.

Asghar Farhadi

Ο ίδιος βρέθηκε στις Κάννες, ως μέλος της κριτική επιτροπής και εκεί, όπως ήταν φυσικό, ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες λέγοντας πως «μπορείς να κάνεις μια ιστορία ή μια ταινία από το ίδιο γεγονός, χωρίς να κάνεις λογοκλοπή.»

Ο Φαραντί είχε παραδεχτεί πως η ταινία βασιζόταν στο ντοκιμαντέρ της μαθήτριάς του, αλλά όχι μόνο αρνήθηκε να βάλει το όνομα της στα credits της ταινίας αλλά, σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας, την ανάγκασε να υπογράψει, πριν ξεκίνησε τα γυρίσματα της ταινίας του, ότι το ντοκιμαντέρ ήταν δική του ιδέα.

«Οι λανθασμένες πληροφορίες έχουν διορθωθεί. Αυτό που υπάρχει στην ταινία “Ένας Ήρωας” είναι διαφορετικό. Πρέπει να δείτε γιατί ορισμένοι δημοσιογράφοι διαδίδουν παραπληροφόρηση. Αυτό που έκανα στην ταινία δεν σχετίζεται με αυτό το εργαστήριο. Βασίζονταν σε ένα τρέχον τότε γεγονός δύο χρόνια πριν. Η ταινία είναι μια ερμηνεία του γεγονότος. Το ντοκιμαντέρ είναι μια άλλη προσέγγιση, δεν είναι καθόλου ίδια.»

Ο Ασγκάρ Φαραντί με το βραβείο για την ταινία στις Κάννες

Στην συνέχεια δήλωσε πως «ο δικαστής είπε ότι οι δύο ιστορίες ήταν διαφορετικές. Αποφάσισε ότι υπήρχε ουσία σε όλο αυτό οπότε θα μπορούσε να ακολουθηθεί μια ένορκη διαδικασία. Δεν ξέρω πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση. Είναι μια μακρά διαδικασία. Δημιουργήθηκε όμως μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα. Η ταινία μου δεν βασίζεται στο ντοκιμαντέρ. Έγινε η πρόταση να μοιραστούν τα κέρδη της ταινίας στους δυο μας. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει. Λυπάμαι που έχει δημιουργήσει μια τόσο άσχημη ατμόσφαιρα. Ελπίζω να διορθωθούν οι λανθασμένες πληροφορίες που γράφουν οι δημοσιογράφοι. Δεν έχω καταδικαστεί.»

Η ανάκριση απέρριψε το δικαίωμα της ενάγουσας πάνω στις εισπράξεις της ταινίας. Ο Αλεξάντρ Μαλέτ-Γκι της Memento δήλωσε επίσης (διαβάστε εδώ στο Variety ολόκληρη την ανακοίνωση), αισιόδοξος πως ο Φαραντί θα κερδίσει τη δίκη γιατί η ιδέα της ταινίας είχε κατατεθεί πολύ πριν γίνει το ντοκιμαντέρ της Μασιχζαντέ και ο ίδιος ο δημιουργός της είχε υποστηρίξει ότι την εμπνεύστηκε από την ειδησεογραφία. Η ίδια, ωστόσο, επιμένει πως η ιστορία της έγινε γνωστή στη γενέτειρά της στο Σιράζ και δεν αναφέρθηκε ποτέ στον Τύπο.

https://flix.gr/

«Η ταινία μου δεν βασίζεται στο ντοκιμαντέρ»: Ο Ασγκάρ Φαρχαντί αρνείται την κατηγορία της αντιγραφής Στην συνέντευξη τύπου της κριτικής επιτροπής του 75ου φεστιβάλ των Καννών, ο Ιρανός δημιουργός αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην κατηγορία της Αζαντέ Μασιχζαντέ για λογοκλοπή του ντοκιμαντέρ της.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Με την αναφορά των μελών που απαρτίζουν την κριτική επιτροπή του φετινού φεστιβάλ Καννών, ήταν βέβαιο ότι θα ξεκινούσε μια αναταραχή στον ειδικό τύπο για την επιλογή της διοργάνωσης να τοποθετήσει ανάμεσα στα μέλη της τον μέγιστο Ιρανό δημιουργό. Ο λόγος όχι άλλος από την δικαστική διαμάχη που βρίσκεται εν εξελίξει στο Ιράν, διαμάχη που ξεκίνησε μετά από τις κατηγορίες της Μασιχζαντέ ότι ο Φαρχαντί, κινηματογραφικός δάσκαλός της προηγούμενα, αντέγραψε το θέμα ντοκιμαντέρ της δίχως όμως την κατ’ αυτήν δέουσα αναφορά του ονόματός της.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο τέλος της χθεσινής πρες κόνφερανς, ένας δημοσιογράφος ανέλαβε τον ρόλο του «ξεμπροστιάσματος», που άλλωστε εκτός της αλήθειας έχει και μια εύφλεκτη σοσιομιντιακή σφαίρα να εξυπηρετήσει. Έτσι ο Φαρχαντί ρωτήθηκε επί της ουσίας εάν έκλεψε την ιδέα του «All Winners, All Losers», το οποίο μιλά για τον Μοχάμεντ Ρέζα Σοκρί, έναν άνθρωπο που επέστρεψε χρήματα που βρήκε στην άδειά του από τη φυλακή, όπου βρισκόταν για χρέη. Το θέμα δηλαδή και του «Ένας Ήρωας».

Ο Φαρχαντί απάντησε ότι είχε δει το ντοκιμαντέρ στην διάρκεια ενός workshop, συμπληρώνοντας το, μάλλον, αυτονόητο: «Μπορείς να κάνεις μια ταινία πάνω σε ένα πραγματικό γεγονός με το οποίο έχει προηγούμενα καταπιαστεί κάποιος, δίχως να τον αντιγράφεις». Ο δημοσιογράφος δήλωσε στη συνέχεια ότι η αγωγή του Φαρχαντί εναντίον της δυσφήμισης, μπορεί να καταλήξει στην φυλάκιση της δημιουργού ή και στο μαστίγωμά της, κατά τον φιλάνθρωπο ιρανικό νόμο. (Γεγονός όχι συχνό πια είναι αλήθεια, συνηθέστερα αυτό αποφεύγεται με χρηματικό πρόστιμο).

Ο Φαρχαντί όμως επέμεινε: « Η λανθασμένη πληροφόρηση διορθώθηκε. Όσα υπάρχουν στην ταινία μου είναι διαφορετικά. Πρέπει να δει κανείς γιατί κάποιοι δημοσιογράφοι διασπείρουν αναληθείς πληροφορίες. Ό,τι έκανα στον «Ήρωα» δεν σχετίζεται με το εργαστήρι και το ντοκιμαντέρ. Βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός, αλλά η ταινία είναι μια ερμηνεία του γεγονότος, το ντοκιμαντέρ είναι μια άλλη ερμηνεία. Δεν είναι διόλου παρόμοια».

Εν συνεχεία ο Ιρανός είπε ότι «ο δικαστής δήλωσε ότι οι δύο ιστορίες είναι διαφορετικές. Αποφάσισε ότι υπάρχει έδαφος διαφωνίας και θα ακολουθήσει μια μακροχρόνια διαδικασία μέχρι την απόφαση. Δημιουργήθηκε όμως μια δυσάρεστη ατμόφαιρα. Η ταινία μου δεν βασίζεται στο ντοκιμαντέρ. Κάποιοι πρότειναν να μοιραστούμε τα έσοδα της ταινίας! [Πράγμα που απορρίφθηκε, αν και η Μασιχζαντέ κινείται δικαστικά εναντίον του Φαρχαντί]. Η υπόθεση θα ξεκαθαρίσει. Λυπάμαι για όσα δυσάρεστα ακούγονται, ελπίζω ότι οι ανακρίβειες που έχουν γραφτεί θα αναθεωρηθούν. Δεν έχω καταδικαστεί!»

Τυπικά συμβάντα της εποχής, κρίμα γιατί δύο δημιουργοί θα μείνουν πίσω από όλη αυτή την ιστορία – αν και η ιδέα ότι δύο-τρεις ή και δεκατρείς ταινίες πάνω στα ίδια (πραγματικά) συμβάντα δεν μας είχαν απασχολήσει ποτέ ως σήμερα ως κάτι το επιλήψιμο, καθώς επί ενός πραγματικού περιστατικού δεν νοείται καλλιτεχνική πατρότητα.

Εδώ το ντοκιμαντέρ της Μασιχζαντέ: 

https://www.cinemagazine.gr/

online sxoleio tou cinema 2022+

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.