Ο Φαίδων Ματθαίου, ο “πατριάρχης” του ελληνικού μπάσκετ απεβίωσε.


Mathaiou_retro
Σάββατο 17 9 2011

Πλήρης ημερών απεβίωσε μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού μπάσκετ, γνωστός και ως «πατριάρχης», ο Φαίδων Ματθαίου σε ηλικία 87 ετών. Ο Φαίδων Ματθαίου υπηρέτησε το ελληνικό μπάσκετ επί σειρά δεκαετιών πρώτα ως παίκτης και μετέπειτα ως προπονητής. Φόρεσε τη φανέλα των Άρη, Παναθηναϊκού, Ίνις Βαρέζε, Πανιωνίου, Σπόρτινγκ για να καταλήξει στον Άρη, ενώ πέρασε από προπονητής από πολλούς συλλόγους και συγχρόνως ήταν ομοσπονδιακός προπονητής για 103 αγώνες της εθνικής ομάδας.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Φαίδων Ματθαίου γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1924 στη Θεσσαλονίκη και στα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με πολλά σπορ, ως αθλητής του Άρη Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, στους πρώτους μεταπολεμικούς Ολυμπιακούς Αγώνες (Λονδίνο 1948) μετείχε ως κωπηλάτης, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα πήγε στο Ελσίνκι ως μέλος της εθνικής ομάδας μπάσκετ. Το 1949 πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό και αφοσιώθηκε στην καλαθοσφαίριση, κατακτώντας τρία πανελλήνια πρωταθλήματα, το 1950, το 1951 και το 1954. Στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα του Πανιωνίου και του Σπόρτινγκ, ενώ αγωνίστηκε και στο εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα στην ιταλική Ινις Βαρέζε, πριν επιστρέψει για να ολοκληρώσει την καριέρα του στην ομάδα όπου ξεκίνησε, τον Αρη.

Συγχρόνως φόρεσε 44 φορές τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, πετυχαίνοντας 529 πόντους. Εκανε ντεμπούτο στις 15 Μαϊου 1949 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Καϊρου, σε αγώνα απέναντι στην Ολλανδία, ενώ η τελευταία του εμφάνιση ήταν σε φιλικό με την Πολωνία στην Αθήνα, στις 4 Ιουλίου 1957. Το ρεκόρ πόντων του με την εθνική ήταν 28, από ένα ματς με τη Συρία στο Κάιρο (10 Αυγούστου 1956), στο πλαίσιο του προολυμπιακού τουρνουά. Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1949 (Κάιρο) και το χάλκινο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1955 (Βαρκελόνη).

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ακολούθησε σημαντική καριέρα ως τεχνικός. Κάθησε στον πάγκο πολλών συλλόγων, ενώ υπήρξε για αρκετά χρόνια ομοσπονδιακός προπονητής. Καθοδήγησε συνολικά την εθνική ανδρών σε 103 αγώνες (47 νίκες, 56 ήττες), μεταξύ αυτών και σε τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1961, 1965, 1969), ενώ πέρασε και από την εθνική εφήβων (22 αγώνες, ρεκόρ 14-8). Ισως η πιο χαρακτηριστική στιγμή της προπονητικής του σταδιοδρομίας, πάντως, ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ το 1984, απέναντι στη μεγάλη του αγάπη, τον Αρη. Ηταν το ματς που έμεινε στην ιστορία ως ο «τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών», αφού ο 60χρονος τότε Ματθαίου υποχρέωσε τους παίκτες του να ξυρίσουν τα κεφάλια τους, ως ένδειξη της αποφασιστικότητάς τους να νικήσουν τον πανίσχυρο τότε Άρη.

Σύσσωμο το ελληνικό μπάσκετ πενθεί τον Φαίδωνα Ματθαίου

Όπως ήταν απόλυτα φυσικό η είδηση του θανάτου του «πατριάρχη» του ελληνικού μπάσκετ σκόρπισε θλίψη στην μπασκετική οικογένεια, καθώς πολλές ομάδες, φορείς, η ελληνική πολιτεία εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοινώσεις.

Μεταξύ άλλων το τελευταίο «αντίο» στο Φαίδωνα Ματθαίου είπαν:

ΕΟΚ

«Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΚ εκφράζουν τη βαθειά τους θλίψη για το θάνατο του Φαίδωνα Ματθαίου, καθώς και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος».
ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

«Στις 10 Ιουνίου 2010 χάσαμε τον Γιάννη Σπανουδάκη. Δεκατέσσερις μήνες μετά, η οικογένεια του Ολυμπιακού έχει μια ακόμα μεγάλη απώλεια. Ο άνθρωπος που δημιούργησε τη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’70, ο Φαίδων Ματθαίου, δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Σε ηλικία 87 ετών, ο «Πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να ακολουθήσει στα γήπεδα του παραδείσου τον αείμνηστο Γιάννη Σπανουδάκη και μαζί να χαζεύουν από ψηλά την πρόοδο του Ολυμπιακού και του μπάσκετ.

Μεγάλε Φαίδωνα Ματθαίου σε ευχαριστούμε για ότι πρόσφερες στον Ολυμπιακό μας. Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας και η κληρονομιά σου θα είναι πάντα οδηγός της ομάδας. Καλό ταξίδι… ».

ΚΑΕ ΠΑΟΚ

«Μία μεγάλη μορφή του Ελληνικού αθλητισμού, ο επονομαζόμενος και Πατριάρχης του Ελληνικού μπάσκετ, δεν είναι πια μαζί μας. Ο Φαίδων Ματθαίου έφυγε σήμερα από την ζωή, σε ηλικία 87 ετών. Παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της μεγάλης και σημαντικότατης καριέρας του, συνεργάστηκε μόλις για μία σεζόν (1983-84) με τον ΠΑΟΚ, έμεινε στην ιστορία της ομάδας, αλλά και όλου του Ελληνικού μπάσκετ για τον τελικό των «ξυρισμένων κεφαλιών».

Ο Φαίδων Ματθαίου ήταν προπονητής στην ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ, που το 1984 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος, νικώντας στον τελικό που διεξήχθη (την Μεγάλη Τετάρτη, 18 Απριλίου 1984) τον Αρη με 74-70. Στην προσπάθειά του να προετοιμάσει ψυχολογικά τους παίκτες του ΠΑΟΚ, ο Φαίδων Ματθαίου την παραμονή του αγώνα, έβαλε όλη την ομάδα να παρακολουθήσει την πολεμική ταινία της εποχής «αποστολή στη Νικαράγουα» και ακολουθώντας το παράδειγμα ομάδων από αμερικάνικα πανεπιστήμια, πρότεινε να κουρευτούν όλοι και να εμφανιστούν στο γήπεδο με κοντό μαλλί. Δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα, ο Φαίδων Ματθαίου ήταν ο πρώτος που κουρεύτηκε, για να ακολουθήσουν όλοι οι παίκτες, μεταξύ των οποίων και ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ σε εκείνο το παιχνίδι και τεχνικός διευθυντής πλέον της ομάδας Νίκος Σταυρόπουλος, που θυμάται…»ήταν ένας άνθρωπος νικητής και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κερδίσει. Μας εμφύσησε το αίσθημα της νίκης. Το κούρεμα μας είπε ότι ήταν ένα είδος όρκου και τιμής για να κερδίσουμε. Ηταν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά κάτι που γινόταν σε αμερικάνικα πανεπιστήμια. Με τον τρόπο του μας έπεισε και μπήκαμε στο γήπεδο με ψυχολογία νικητή».

Η διοίκηση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ και όλα τα στελέχη της ομάδας, εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους προς την οικογένεια του Φαίδωνα Ματθαίου. Το έργο που άφησε πολύ σημαντικό και η απουσία του τεράστια. Καλό ταξίδι Φαίδωνα».

ΚΑΕ ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ

«Η οικογένεια του Ηλυσιακού εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του μεγάλου, Φαίδωνα Ματθαίου. Η έκφραση «Πατριάρχης του ελληνικού μπάσκετ» που τον συνόδευε ίσως να εκφράζει, καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, την προσφορά του στο άθλημα. Το κενό που αφήνει είναι τεράστιο…Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

ΚΑΕ ΑΡΗΣ

«Η Κ.Α.Ε ΑΡΗΣ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια και την συμπαράστασή της στην οικογένεια του Φαίδωνα Ματθαίου. Η προσφορά του Ματθαίου στον Άρη αλλά και γενικότερα στο ελληνικό μπάσκετ υπήρξε αδιαμφισβήτητη και θα μείνει αξέχαστη στις καρδιές όλων των φιλάθλων. Ο Ματθαίου υπηρέτησε το μπάσκετ για περισσότερα από εξήντα χρόνια ως παίκτης και προπονητής. Ανδρώθηκε μπασκετικά στον Άρη, ενώ θεωρείται ο δημιουργός της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Συλλόγου μας.

ΕΣΚΑ

«Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 87 ετών ο Φαίδων Ματθαίου. Από σήμερα (17/09) το ελληνικό μπάσκετ θα είναι φτωχότερο, καθώς έφυγε ο… Πατριάρχης του. Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΚΑ και ο πρόεδρός της, Δημήτρης Μπασούρης, εκφράζουν τη θλίψη τους για το χαμό του Φαίδωνα Ματθαίου και τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην οικογένειά του».

ΠΣΑΚ

Το ελληνικό μπάσκετ είναι πλέον φτωχότερο. Το ελληνικό μπάσκετ έχασε τον «Πατριάρχη» του μετά τον χαμό του Φαίδωνα Ματθαίου. Ο άνθρωπος που είχε συνδέσει όσο ελάχιστοι το όνομα του με το άθλημα που όλοι αγαπάμε δεν είναι πλέον κοντά μας, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στην οικογένεια του Ελληνικού Αθλητισμού. Όλα τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη και την οδύνη τους για το θάνατο του Φαίδωνα Ματθαίου και συλλυπούνται τους οικείους του μεγάλου «Πατριάρχη».

ΚΑΕ ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

«O Ικαρος Καλλιθέας εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του Φαίδωνα Ματθαίου. Ο «Πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ, είχε ανυπολόγιστη προσφορά στην ανάπτυξη του κορυφαίου αθλήματος στη χώρα μας και είναι δεδομένο πως η θέση του στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού είναι ξεχωριστή.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλληπητήρια μας στην οικογένεια του και στους αμέτρητους φίλους του.

Καλό ταξίδι «Πατριάρχη»… ».

ΠΗΓΗ: ΕΡΑΣΠΟΡ, ΑΠΕ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.