O Μίμης – Τάσος Μπουκουβάλας, Τελευταίος παρτιζάνος ηγέτης, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

mimis tasos mpoukouvalas

Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/09/2012 (ΑΥΓΗ)

Στη θεσσαλική γη αναπαύεται από την Κυριακή ο θρυλικός καπετάνιος του ΕΛΑΣ Μίμης -Τάσος Μπουκουβάλας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών. Στέλεχος του ενιαίου ΚΚΕ, υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ανανέωσης του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Ο Μπουκουβάλας, ήταν καπετάνιος της ταξιαρχίας ιππικού του ΕΛΑΣ και διοικητής του πρώτου ένοπλου τμήματος που μπήκε στην πόλη της Λάρισας, μετά την αποχώρηση των Γερμανών.

Έπαιξε αποφασιστικό ρόλο ως εκτελεστής της απόφασης για τη διάλυση της συμμορίας Κωστοπουλαίων-Αντωνόπουλων. Στη διάρκεια του αγώνα ο Μπουκουβάλας ανέλαβε επίσης τις συνδέσεις με τις οργανώσεις των χωριών και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της διοίκησης με τους εφεδρο-ΕΛΑΣίτες σκοπούς. Στην κοινωνική και πολιτική δράση του τελευταίου παρτιζάνου ηγέτη αναφέρθηκε η παλιά «ρηγήτισσα» Σωτηρία Γεράση, εξαίροντας τον άνθρωπο, σύζυγο και πατέρα, ο οποίος «παρά τις πολυετείς διώξεις και τον ανελέητο κατατρεγμό από τους νικητές του διχασμού, κατάφερε να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, και ταυτόχρονα με το προσωπικό του παράδειγμα, τον δωρικό τρόπο ζωής, την ευρυμάθεια και την αταλάντευτη προσήλωσή του στα ιδανικά της πατρίδας και της κοινωνικής δικαιοσύνης να αναδειχθεί στον κορυφαίο μαχητή ενός ευρύτερου συλλογικού αγώνα για ανανέωση του κομμουνιστικού κινήματος. Χωρίς δογματισμούς και εξαρτήσεις από ξένα κέντρα, ο Μ. Μπουκουβάλας αγωνίστηκε σ’ όλη του τη ζωή με στόχο μια κοινωνία ελεύθερη, δημοκρατική, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο». Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στα μεταδικτατορικά χρόνια, τότε που ο Μίμης ήταν «ένας από τους βασικούς στυλοβάτες του ευρωκομμουνισμού – που εκπροσωπούσε στην Ελλάδα το ΚΚΕ Εσωτερικού, το κόμμα που συνδιαμόρφωσαν ο Δρακόπουλος, ο Κύρκος, ο Γιάνναρος, ο Μπανιάς, ο Ελεφάντης, ο Παρτσαλίδης και άλλοι κορυφαίοι της δημοκρατικής και ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα. Ένα ρεύμα που, παρά τη φαινομενική ήττα του, κατάφερε να μπολιάσει διαχρονικά το σύνολο της πολιτικής ζωής του τόπου με τις ιδέες του, προτάσεις και επεξεργασίες και να βάλει έντονα τη σφραγίδα του στις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις έστω κι αν το ίδιο ποτέ δεν απογειώθηκε εκλογικά.

Εμείς, οι παλιοί Ρηγάδες και Ρηγίτισσες, διδαχθήκαμε πολλά απ΄ αυτόν. Οι ιδέες και το προσωπικό παράδειγμα μετρούν, έλεγε συχνά. Γιατί είναι σαν τα καρφιά: όσο πιο πολύ τα χτυπούν, τόσο πιο βαθιά μπήγονται και γίνονται ένα με τον άνθρωπο. Αυτές ακριβώς οι ιδέες της ανανεωτικής – δημοκρατικής Αριστεράς κράτησαν όρθιες πολλές γενιές ανθρώπων του. Κυρίως όμως τη νέα γενιά την εποχή της μεταπολίτευσης. Τον Μίμη δεν τον νιώθουμε απλά δίπλα μας αρωγό και συμπαραστάτη μας. Ήταν μαζί μας ψυχή τε και σώματι. Ήταν ο βετεράνος νεολαίος, ο καπετάνιος της παρέας, το σύμβολο και οδηγός για κάθε μας ανέμελο ή καλοσχεδιασμένο βήμα ζωής μας», κατέληξε η παλιά συντρόφισσά του.

Στο τελευταίο αντίο, εκτός από την οικογένειά του, συμμετείχαν παλιοί συναγωνιστές του, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου αλλά και πλήθος ανθρώπων που τον σέβονταν και τον τιμούσαν όλα αυτά τα χρόνια.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπανάληπτη μορφή της εποποιίας της Αντίστασης

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αναφέρει ότι, «ο Μίμης Μπουκουβάλας υπήρξε μια ανεπανάληπτη μορφή της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης, μια θρυλική παρουσία στον αγώνα κατά των φασιστών κατακτητών. Ο αγώνας του για τη λευτεριά της πατρίδας συνδυάστηκε με την ανιδιοτελή προσφορά του, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, στην υπόθεση των απελευθερωτικών ιδανικών και αξιών της Αριστεράς από τις γραμμές της ανανεωτικής Αριστεράς. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της θεσσαλικής γης που τον σκεπάζει».

ΔΗΜ.ΑΡ.: Λαμπρός Έλληνας, θρύλος της Αντίστασης

Ανακοίνωση για τον εκλιπόντα εξέδωσε και η ΔΗΜ.ΑΡ., στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται: “Υπήρξε ένας λαμπρός Έλληνας, μια σπουδαία μορφή της Εθνικής μας Αντίστασης, ο Μίμης Τάσος Μπουκουβάλας, θρυλική μορφή του κάμπου στον αγώνα κατά των φασιστών κατακτητών. Με διεθνή αναγνώριση για τη νικηφόρα μάχη κατά των Γερμανών στην Πόρτα Τρικάλων και για τη μάχη διάσωσης της σοδειάς, ο Μίμης Μπουκουβάλας εισέπραξε από το μισαλλόδοξο μεταπολεμικό κράτος ως ‘αναγνώριση’ των αγώνων του φυλακές και διώξεις…”.

http://www.avgi.gr/

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.