[video] Γιάννης Χουβαρδάς Απολογισμός Θητείας του στο Εθνικό Θέατρο | 14.5.2013 | Επίλογος

Αναρτούμε σε πρώτη φάση το βίντεο με το κλείσιμο της ομιλίας του κ. Χουβαρδά  που περιλαμβάνει το παρατεταμένο ολόθερμο χειροκρότημα δημοσιογράφων, ηθοποιών και εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο, στιγμή για την οποία ο Γιάννης Χουβαρδάς είπε όταν ρωτήθηκε τι πήρε από το Εθνικό Θέατρο: «Πήρα πολλές χαρές, ανθρώπινες. Υπήρχαν ασφαλώς πολλές δύσκολες στιγμές, κυρίως η περίοδος της αγωνίας για το μέλλον του οργανισμού και αυτού του κτιρίου. Η πιο συγκινητική στιγμή, όμως, ήταν πριν από λίγο».

VIDEO GIANNIS XOUVARDAS APOLOGISMOS

Ήταν και για μας συγκινητική στιγμή, θεωρούμε τη θητεία του Γιάννη Χουβαρδά πέρα από κάποιες μικρο-ενστάσεις που υπάρχουν για οποιονδήποτε δρα σε φορείς και μάλιστα δημόσιους για την προώθηση του πολιτισμού, απόλυτα επιτυχημένη. Επίσης η συνεργασία του περιοδικού μας με το Εθνικό Θέατρο κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε άψογη.  Σύντομα θα αναρτήσουμε όλη τη συνέντευξη τύπου(Γ.Κ.)

Περιεχόμενα Συνέντευξης Γιάννη Χουβαρδά για τον απολογισμό της εξαετούς θητείας του

«Όταν παρέλαβα το Εθνικό Θέατρο από τον Νίκο Κούρκουλο, ήταν προσωπικό στοίχημα αυτό το υγιές και με κύρος θέατρο να το παραδώσω τουλάχιστον ανέπαφο. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τα κατάφερα. Τα καταφέραμε!»

Ο Γιάννης Χουβαρδάς παραδίδει, στο επόμενο Δ.Σ. και στον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή ένα θέατρο που έχει «πλεονασματικό απολογισμό, δεν χρωστάει πουθενά και έχει κι ένα οικονομικό μαξιλαράκι στις τράπεζες». Και δηλώνει ότι «με καίριες κινήσεις επετεύχθη η περιστολή των δαπανών κατά 35% και η αύξηση των εσόδων κατά 12% περίπου». Με λιγότερους θεατές, με μειώσεις στα εισιτήρια, μέσα στην καρδιά της κρίσης.

Συνολικά ανέβηκαν 104 παραγωγές σε 20 διαφορετικές σκηνές. Στο Εθνικό δούλεψαν 71 σκηνοθέτες, Ελληνες και ξένοι, και 595 ηθοποιοί. Για την Οδύσσεια («επειδή ξέρω ότι έχετε ιδιαίτερη αδυναμία», είπε με χιούμορ) ο Γ. Χουβαρδάς έδωσε ξεχωριστά αναλυτικά στοιχεία: την είδαν 38.766 θεατές και το συνολικό κέρδος για το Ε.Θ. ήταν 121.332 ευρώ. Σε όλο το διάστημα της θητείας του ο μέσος όρος πληρότητας όλων των σκηνών ήταν 82,0%, το σύνολο των εισπράξεων 18.372.867 ευρώ. Τις 104 παραγωγές του Ε.Θ. είδαν συνολικά (με τις καλοκαιρινές παραγωγές) 1.259.803 θεατές. 

Και όταν ρωτήθηκε τι πήρε ο ίδιος από το Εθνικό απάντησε: «Πήρα πολλές χαρές, ανθρώπινες. Υπήρχαν ασφαλώς πολλές δύσκολες στιγμές, κυρίως η περίοδος της αγωνίας για το μέλλον του οργανισμού και αυτού του κτιρίου. Η πιο συγκινητική στιγμή, όμως, ήταν πριν από λίγο». 

 Βασικοί πυλώνες της εξαετούς πολιτικής του Γιάννη Χουβαρδά ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου:

1.  Πλουραλισμός, βάθος και πολυφωνία, τόσο στο ρεπερτόριο όσο και στις καλλιτεχνικές δυνάμεις που το υπηρέτησαν.

2.  Άξονας στο ρεπερτόριο με έμφαση στο σήμερα για να υπάρχει πάντα πυξίδα και κατεύθυνση.

3.  Το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο ως βασικό εργαλείο έκφρασης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων του Εθνικού Θεάτρου, τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω.

4.  Το Αξίωμα: το θέατρο είναι μια τέχνη που εμπεριέχει όλες τις άλλες τέχνες και οι άλλες τέχνες περιέχουν το θέατρο -έτσι προέκυψε πολυπρισματική δραστηριότητα.

5.  Το θέατρο ως μέσο παιδείας: καθιέρωση πολλαπλών δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους και αναβάθμιση της δραματικής σχολής

6.  Συστηματοποίηση των επαφών με το εξωτερικό, τόσο σαν εισαγωγή όσο και σαν εξαγωγή προϊόντων και προσώπων.

7.  Σφιχτή οικονομική πολιτική με μείωση δαπανών, αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού, των χώρων, των μηχανισμών, του εξοπλισμού και μεγιστοποίηση εσόδων, διαφάνεια στη διαχείρηση, εκμετάλλευση δυνατοτήτων ΕΣΠΑ, χορηγίες.

8.  Σχολαστική εσωτερική οργάνωση ενθάρρυνση της ανάληψης ευθυνών και πρωτοβουλιών, καλλιέργεια σχέσεων με το προσωπικό.

9.  Εξωστρέφεια και ανοιχτά χαρτιά στη σχέση με το κοινό, τους φίλους, τους συνδρομητές, τους χορηγούς, τα ΜΜΕ, το κράτος, τους εργαζόμενους, την κοινωνία, άλλους πολιτιστικούς φορείς, την εικόνα του Εθνικού Θεάτρου.

Ως προτεραιότητα του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Χουβαρδάς εκτίμησε ότι πρέπει να είναι «η τροποποίηση και ο εκσυγχρονισμός του εσωτερικού κανονισμού, μια ενέργεια που παρ’ όλες τις προσπάθειες μας, δεν κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε εντός της δεύτερης θητείας μας.»

Επίσης, ζήτησε να γίνει η «ολοκλήρωση της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος του ΡΕΕ» αλλά και η «η μεταφορά της Δραματικής Σχολής σε μεγαλύτερο κτίριο με σύγχρονες προδιαγραφές και δυνατότητες.»

ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΟΥΒΑΡΔΑ

«Η κρίση ήταν ανελέητη και κάποιος έπρεπε να επιλέξει να κάνει τα ουσιώδη, για να συνεχίσει να υπάρχει το Εθνικό Θέατρο με δυνατή φωνή, και να θυσιάσει μικρότερα παρακλάδια – ελπίζω όχι για πάντα. Επρεπε το θέατρο να μην είναι σπάταλο τους καιρούς που ήρθαν». 

 «Είναι πολύς ο κόσμος που δούλεψε στο Εθνικό Θέατρο αυτά τα 6 χρόνια. Κάποιοι για μια φορά, κάποιοι για δύο, άλλοι για περισσότερες». 

 «Παρόλο που κατηγορηθήκαμε ότι παραμελήσαμε το ελληνικό έργο, δεν είναι έτσι. Μισά ήταν τα ελληνικά έργα, αν όχι περισσότερα». 

 «Κατά κανόνα, οι παραγωγές μας είχαν λιγότερο προϋπολογισμό από αυτόν που είχε αρχικά προϋπολογιστεί». 

 «Είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε περιοδεία με δικό μας ρίσκο. Η μείωση των εσόδων στις τελευταίες θερινές περιοδείες μας οφείλεται στο κόστος του ταξιδιού στην Επίδαυρο και στη διακοπή της αγοράς παραστάσεων από τους δήμους». 

 «Ήταν σημαντικό το κεφάλαιο των σχέσεων με το προσωπικό. Δεν είχε το Εθνικό εργασιακά προβλήματα. Είχε εργασιακή ειρήνη. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού». 

 «Ηταν παράλογη η ένταξή μας στις ΔΕΚΟ. Δεν πρέπει να μειωθεί άλλο η επιχορήγησή μας». 

 «Σήμερα δεν υπάρχει τμήμα στο Εθνικό Θέατρο που δεν γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος του». 

«Ζητώ συγγνώμη αν αδίκησα κάποιος εργαζομένους. ‘Eγινε χωρίς πρόθεση. Πάλευα πάντα για το καλό του συνόλου του θεάτρου. Τέλος, λυπάμαι για όσα δεν έγιναν λόγω λαθών ή λανθασμένων επιλογών. Θα ήθελα ευρύτερο κύκλο συνεργατών και να είχαν δοθεί περισσότερες ευκαιρίες στους νέους…»

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της θητείας του, ο σκηνοθέτης ζήτησε από την Πολιτεία «να μην μειωθεί, αν όχι να ενισχυθεί η επιχορήγηση προς το Εθνικό», και ευχήθηκε καλή συνέχεια στον επόμενο επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου.

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ακόμα ανακοινώσει το όνομα του διαδόχου του Γιάννη Χουβαρδά. Κι αυτό είναι κάτι που λειτουργεί εναντίον του Εθνικού, καθώς μια ομαλή μετάδοση σκυτάλης θα επέτρεπε και μια ομαλότερη συνέχιση της λειτουργίας της πρώτης σκηνής της χώρας.

Το Εθνικό, μετά τις δύο καλοκαιρινές του παραγωγές, μοιάζει ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την καινούργια θεατρική σεζόν… 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: ΟΙ 9 ΠΥΛΩΝΕΣ

Α. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΞΑΕΤΙΑΣ _ΤΕΛΙΚΟ_

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1-2, ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΛΛΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤ…

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 01. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 02. ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 03. ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ_ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΕΞΑΕΤΙΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 04. ΔΙΕΘΝΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 05. ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ ΕΞΑΕΤΙΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 06. ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΕΞΑΕΤΙΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 07. ΑΡΧΑΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 08. ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ_ΤΕΛΙΚΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 09. ΧΟΡΗΓΙΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 10. ΕΣΟΔΑ_ΕΞΟΔΑ_ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 11. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 12. ΡΕΞ

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.