«Νοσταλγώντας το φως» του Πατρίσιο Γκουσμάν (2010, 90΄) || Κριτική Αδάμ Αδαμόπουλου

Η έρημος Ατακάμα στη Χιλή, σκαρφαλωμένη στα ψηλά των Άνδεων, σκεπασμένη με ένα ανέφελο, και διαυγή ουρανό και απομακρυσμένη από την «πολιτισμική» μόλυνση, προσφέρεται για την εγκατάσταση του ομώνυμου τηλεσκοπίου, το οποίο με μέγεθος κατόπτρου που φτάνει τα 350 μέτρα, στοχεύει στα πιο μακρινά άστρα του σύμπαντος, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες για την ανακάλυψη των ουράνιων νόμων.

nostalgontas-to-fos-poster

Ταυτόχρονα, αποτελεί κομβικό σημείο της Χιλιανής ιστορίας,, από τον καιρό του αποικισμού της ηπείρου από τους ευρωπαίους που οδήγησε στον αφανισμό τους ντόπιους κατοίκους και των πολιτισμών που είχαν αναπτυχθεί κατά τη μακρόχρονη προκολομβιανή εποχή, τις ζωές των ανθρακωρύχων που έχασαν τη ζωή τους λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, αλλά και πιο πρόσφατα, από τις θηριωδίες της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ που σκόρπισε στην έρημο αυτή τα κουφάρια των δολοφονημένων πολιτικών κρατουμένων κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Στην έρημο Ατακάμα συμπλέκονται οι δρόμοι των αστρονόμων ερευνητών που αναζητούν, μέσω των αστρικών παρατηρήσεων, να αποκαλύψουν τα μεγάλα μυστήρια της φύσης, την ομορφιά του γαλαξιακού τοπίου και ίσως την εξωγήινη ζωή, με την αναζήτηση των μουμιοποιημένων υπολειμμάτων αρχαιότερων πολιτισμών από αρχαιολόγους-ερευνητές και των χαρακωμένων από τη μοίρα γυναικών που αναζητούν ίχνη οστών των αγνοουμένων συγγενών τους. Οι καθηλωτικές εικόνες του έναστρου ουρανού, με τα χιλιάδες άστρα και την αίσθηση της απεραντοσύνης, συνδέονται με ένα μαγικό, μοναδικό, ποιητικό τρόπο με τη βαρύτητα τη ιστορικής μνήμης, της αναζήτησης της ιστορικής αλήθειας, της αποκατάστασης της μνήμης των αδικοσκοτωμένων νεκρών.

16/9/2016 Αδάμ Αδαμόπουλος

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.