Η Τελετή Έναρξης του 39ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 

«Το Φεστιβάλ Δράμας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Μετά από 39 χρόνια έχει φτάσει πλέον σε μια οργανωτική ωριμότητα, αλλά πρέπει να έχει και την αντίστοιχη αναγνώριση της πολιτείας», είπε στην χθεσινοβραδινή τελετή έναρξης του 39ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ο Αντώνης Παπαδόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Αναφερόμενος στον πρωτοφανή αριθμό συμμετοχών φέτος, αλλά και στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ταινιών, που όπως είπε τείνει να γίνει κανόνας, διαπίστωσε μια αντίφαση καθώς «η πολιτεία έχει περάσει σε ένα άλλο στάδιο αντιμετώπισης των πολιτιστικών πραγμάτων».

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2016-2017

«120 Χρόνια Κινηματογράφου» σε 12 μαθήματα- Σεμινάριο Ιστορίας, Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου|| Έναρξη Οκτώβρης 2016

Σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2016-2017

Διότι ενώ το Φεστιβάλ Δράμας παραδοσιακά συγχρηματοδοτείται τόσο από τον Δήμο Δράμας, όσο και από το ΥΠΠΟ, «το φεστιβάλ επιχορηγείται όλο και λιγότερο από το κράτος, ώστε πλέον να έχουμε φτάσει στο όριο. Δεν μπορεί να πάει πιο κάτω η επιχορήγηση. Το Φεστιβάλ δεν γίνεται μόνο από τον Δήμο. Ο Δήμος είναι ο βασικός αιμοδότης της διοργάνωσης αλλά τα τελευταία χρόνια από αιμοδότης έχει καταλήξει να είναι το άπαν». Αφού ευχαρίστησε όλους τους Δημάρχους της Δράμας που έχουν στηρίξει επί δεκαετίες τώρα τον θεσμό, ζήτησε από την πολιτεία να επανεξετάσει την προγραμματική σύμβαση με το Φεστιβάλ και να επικαιροποιήσει το νόμο. «Έναν νόμο που κάποια σημεία του δεν έχουν καν εφαρμοστεί και έχει πλέον ξεπεραστεί. Πρέπει να ξαναβρεί τη θέση του στο νόμο, το Φεστιβάλ Δράμας», προσέθεσε. «Και να μην αντιμετωπίζεται ως άλλη μια επαρχιακή εκδήλωση που αν έχουμε λεφτά την κάνουμε..».

enarxi-festival-dramas-2016-01
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος και Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γιάννης Λεοντάρης

«Το Φεστιβάλ δεν κινδυνεύει. Έχει βρει τον δρόμο του. Αλλά χρειάζεται στήριξη», κατέληξε ο Α.Παπαδόπουλος, ευχόμενος του χρόνου η φετινή ποσοτική και ποιοτική έκρηξη ταινιών να συμπληρωθεί με τις παραγωγές του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αλλά και του προγράμματος Μικροφίλμ της ΕΡΤ, των δύο πυλώνων της εθνικής μας κινηματογραφίας, «που ευτυχώς επανακάμπτουν φέτος».

Παρών στην λιτή, αλλά ουσιαστική τελετή έναρξης του Φεστιβάλ ήταν και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιάννης Λεοντάρης (που όπως υπογράμμισε ο Α.Παπαδόπουλος, ήταν από τους ανθρώπους που πάλεψαν για την αυτονομία του Φεστιβάλ Δράμας). Ο Γ. Λεοντάρης υπογράμμισε την ανάγκη το Φεστιβάλ Δράμας να συμπεριληφθεί στο νόμο ώστε να εξασφαλίσει μόνιμη επιχορήγηση. «Διότι η Δράμα είναι ταυτισμένη ως πόλη με την μικρού μήκους ταινίας, με τον ίδιο τρόπο που ακούς Τάμπερε (της Φιλανδίας) και το μυαλό σου πάει αυτομάτως στους μικρομηκάδες. Κι αυτό η Δράμα το οφείλει πρωτίστως στον Αντώνη Παπαδόπουλο». Ο πρόεδρος του ΕΚΚ μίλησε για τις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ως προς την μικρού μήκους ταινία: τις τρεις υποτροφίες που θα δώσει σε διαγωνιζόμενους, το βραβείο Έλληνες του Κόσμου, το βραβείο στο Pitching Lab, αλλά και το βραβείο Τόνια Μαρκετάκη που από φέτος θα δίνεται και πάλι, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, στην καλύτερη γυναικεία παρουσία.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Πατακάκης, ο οποίος υποσχέθηκε πως του χρόνου η Περιφέρεια θα συνδράμει με ένα «γενναίο ποσό», ενώ ο πρόεδρος του φεστιβάλ Ανέστης Τερζής κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ εγγυήθηκε πως ο θεσμός θα συνεχιστεί σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. «Η πολιτεία και ο Δήμος», είπε, «είναι συγκοινωνούντα δοχεία: όταν ο ένας δυσκολεύεται ο άλλος βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, παρά το ότι οι πόροι της αυτοδιοίκησης μικραίνουν».

Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, στον δικό του χαιρετισμό είπε: «Διατηρούμε άσβεστη την φλόγα του κινηματογράφου σε διεθνές επίπεδο γιατί για όλους εμάς τους Δραμινούς το Φεστιβάλ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας. Διότι η τέχνη είναι κίνητρο και για ανάπτυξη και πρόοδο».

enarxi-festival-dramas-2016-02

Στο πλαίσιο της τελετής λήξης τιμήθηκε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μακρής για την πλούσια και μακρά κινηματογραφική του προσφορά, ενώ σε κλίμα συγκίνησης μνημονεύτηκαν τρεις σημαντικοί φίλοι του Φεστιβάλ που χάθηκαν φέτος: ο ανθρωπολόγος και κριτικός κινηματογράφου Σωτήρης Δημητρίου και οι σκηνοθέτες Νίκος Τριανταφυλλίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, που το Φεστιβάλ είχε την τιμή πέρυσι να υποδεχθεί στα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια για την παρουσίαση του βιβλίου του «Τίποτα».

enarxi-festival-dramas-2016-03
Η Κριτική Επιτροπή του Ελληνικού Διαγωνιστικού
enarxi-festival-dramas-2016-05
Η Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού

Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν οι κριτικές επιτροπές του φεστιβάλ με επικεφαλής τον Ανδρέα Πάντζη στην επιτροπή του ελληνικού διαγωνιστικού και τον διεθνούς φήμης Μπόμπι Ροθ του διεθνούς.

enarxi-festival-dramas-2016-04

Ο Α.Πάντζης συνεχάρη την πόλη της Δράμας «που κατάφερε να επιβληθεί στον κινηματογραφικό χάρτη της Ευρώπης», ενώ ο Μπόμπι Ροθ εξομολογήθηκε πως νοιώθει μεγάλη ευθύνη. «Διότι έρχομαι από μια χώρα, τις ΗΠΑ όπου δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην εμπορικότητα απ’ ότι στην καλλιτεχνική αξία μιας ταινίας. Μου έρχεται να πω στους συμπατριώτες μου: Μα τι κάνετε; Κοιτάχτε τι γίνεται εδώ!» Και υποσχέθηκε να μην δώσει «βραβεία για τα τεχνικά επιτεύγματα των ταινιών αλλά για τα ρίσκα που παίρνουν οι μικρομηκάδες».

enarxi-festival-dramas-2016-07
Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού, Μπόμπι Ροθ
Οι κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ
Οι κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s