Νέα πρόεδρος στο Ελληνικό Φεστιβάλ

Απαλλάχθηκε των καθηκόντων του ο Γ. Αντωνακόπουλος, στη θέση του η καθηγήτρια Ελένη Θεοδωράτου

Τρικυμία και πάλι στο Ελληνικό Φεστιβάλ μετά τη λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία εκδόθηκε την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με την οποία, «με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε., Γιώργος Αντωνακόπουλος. Τη θέση του αναλαμβάνει η έως τώρα αντιπρόεδρος και καθηγήτρια του New York University Ελένη Θεοδωράτου”.

Αιτιολογώντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού, αποδίδουν την απομάκρυνση του κ. Αντωνακόπουλου σε διαπιστωμένες δυσλειτουργίες στη διοίκηση. Κάνουν λόγο για μη τήρηση πρακτικών στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., για μη ενημέρωση των μελών του σε θέματα που χειριζόταν, όπως εγκρίσεις εξόδων, αλλά και για μη ύπαρξη ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.

festival-athinon-2016

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός κάλεσε τον κ. Αντωνακόπουλο την Παρασκευή το απόγευμα και του έθεσε τα παραπάνω θέματα, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης και του υπουργείου για ζητήματα διαφάνειας. Η παράταση που ζήτησε ο κ. Αντωνακόπουλος δεν δόθηκε και μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός έλαβε την απόφαση να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του προέδρου του Δ.Σ.

Ωστόσο δημοσιεύματα της εφημερίδας «Τα Νέα», την προηγούμενη εβδομάδα, έκαναν λόγο για εισήγηση του κ. Αντωνακόπουλου προς το Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ για την τοποθέτηση του Παναγιώτη Δούρου στη θέση του γενικού διευθυντή του Φεστιβάλ, γεγονός που επιβεβαίωσε στην «Αυγή» ο κ. Αντωνακόπουλος, αναφέροντας ότι τελικά το θέμα δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ. της περασμένης Πέμπτης διότι απουσίασε από τη συνεδρίαση η αντιπρόεδρος.

Β. Θεοδωρόπουλος: «Το Φεστιβάλ χρειάζεται ηρεμία»
Στο μεταξύ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος δήλωσε στην «Αυγή» για το θέμα ότι «Αυτές τις ημέρες είμαι στην Επίδαυρο για δουλειές του Φεστιβάλ και του Λυκείου και την είδηση την έμαθα από τις εφημερίδες. Θα περίμενα να το είχα μάθει αλλιώς, έστω για λόγους δεοντολογίας, πάντως δεν το έχω ακούσει ευχάριστα, γιατί πιστεύω ότι το Φεστιβάλ χρειάζεται, επιτέλους, ηρεμία και σταθερότητα για να κάνει τη δουλειά του”.

Ελ. Θεοδωράτου: «Θα τα καταφέρουμε»
Παράλληλα η νέα πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ Ελένη Θεοδωράτου επισημαίνει στην «Αυγή»: «Πρόθεση δική μου προσωπικά και του Δ.Σ. είναι να στηρίξουμε ολόπλευρα, θεσμικά και διοικητικά, το Φεστιβάλ, έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς στη χώρα. Αποτελούν αρχή μας, δική μας, του υπουργού Πολιτισμού, και όλης της κυβέρνησης, οι ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Φεστιβάλ. Πιστεύω ότι με διαφάνεια, συνεργατικό πνεύμα, και καλή προαίρεση θα τα καταφέρουμε».

Γ. Αντωνακόπουλος: «Δεν σχολιάζω πολιτικές αποφάσεις»
Από την πλευρά του ο Γιώργος Αντωνακόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει: “Δεν σχολιάζω πολιτικές αποφάσεις, δεν σχολιάζω την πολιτική απόφαση του υπουργού να με απαλλάξει” δηλώνει στην «Αυγή». Ερωτώμενος δε για την εισήγησή του προς το Δ.Σ. του Φεστιβάλ, αναφέρει ότι “Υπήρχε γραπτή εισήγηση του προέδρου προς τα μέλη του Δ.Σ., η οποία κοινοποιήθηκε στα μέλη του Δ.Σ. και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, ο οποίος παρίσταται χωρίς ψήφο στις συνεδριάσεις, που εξηγούσε, κατά την άποψή μου, τη νομική και λειτουργική ανάγκη άμεσης πλήρωσης θέσης του γενικού διευθυντή την οποία προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του Φεστιβάλ και εισηγούνταν περαιτέρω την κατάληψη της θέσης από τον υπάλληλο της Ελληνικό Φεστιβάλ κ. Παναγιώτη Δούρο, εκθέτοντας, κατά τη γνώμη μου, όλα τα στοιχεία που αιτιολογούν κατά τους ορισμούς του νόμου την κατοχή απ’ αυτόν όλων των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων για κατάληψη της εν λόγω θέσης”. “Η εισήγησή μου αυτή”, προσθέτει, “μαζί με άλλες εισηγήσεις και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Πέμπτης 15/9 εστάλη γραπτώς την Τετάρτη 14/9 στο Δ.Σ. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε τελικά στη συνεδρίαση της Πέμπτης διότι, δεδομένου του θέματος, απέσυρα τη συζήτησή του καθώς, λόγω έκτακτου προσωπικού κωλύματος, απουσίαζε η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Έκρινα ότι για τη συζήτηση ενός τέτοιου θέματος, το οποίο είναι κεντρικό για την οργάνωση της εταιρείας, απαιτείται η παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ., και του καλλιτεχνικού διευθυντή επίσης, ώστε να διατυπώσουν αναλυτικά τις απόψεις τους για το ζήτημα”.

Ερωτώμενος γιατί εισηγήθηκε απευθείας ανάθεση και όχι προκήρυξη διαγωνισμού, ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε «Είναι εξίσου νόμιμη η διαδικασία της πλήρωσης θέσης με απόφαση του Δ.Σ. διότι αυτό λέει ο ιδρυτικός νόμος του Φεστιβάλ. Δεύτερον, όπως εξηγώ στην εισήγησή μου, είναι άμεση η ανάγκη πλήρωσης της εν λόγω θέσης γιατί πρόκειται για αρμοδιότητες καθημερινής λειτουργίας, τις οποίες είχε εξουσιοδοτηθεί από το Δ.Σ. να ασκεί ο πρόεδρος, που δεν έχει αποκλειστική απασχόληση στην εταιρεία και γι’ αυτό δεν αμείβεται όπως και το Δ.Σ. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να έχει γίνει με την ανάληψη των καθηκόντων του Δ.Σ. Τη γνώμη αυτή την είχα πολλάκις εκφράσει και πέρσι, ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ., προς τον τότε πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Λούκο, ζητώντας του να εισηγηθεί εκείνος σχετικά, αλλά φέτος, δεδομένου του χρόνου ανάληψης των καθηκόντων του νέου Δ.Σ. και της προτεραιότητας να γίνει το Φεστιβάλ, έκρινα ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί αμέσως μετά το πέρας του φεστιβάλ. Τρίτον, ο διαγωνισμός, ο οποίος πάλι θα γινόταν με ευθύνη του Δ.Σ., ήταν και είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο, αλλά την οποία, προσωπικά επίσης, εφόσον γινόταν απολύτως άμεσα, ήμουν έτοιμος να τη συζητήσω αν τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και ο καλλιτεχνικός διευθυντής έκλιναν προς αυτή την άποψη. Πάντως επισημαίνω ότι δεν είχε διαμορφωθεί καμία πάγια διοικητική πρακτική προκήρυξης διαγωνισμών στους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού για την κατάληψη τέτοιων θέσεων. Και τέταρτον, επίσης έκρινα ότι υπάρχει ήδη υπάλληλος της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. που διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα και τη συναφή ειδική εμπειρία στο εν γένει αντικείμενο του φεστιβάλ. Είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε, τουλάχιστον από μέρους μου, να υπάρχει εισήγηση για απευθείας πλήρωση της εν λόγω θέσης με πρόσωπο το οποίο δεν ήταν εργαζόμενος της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ, γιατί σ’ αυτή την περίπτωση θα ετίθετο το εύλογο ερώτημα πώς έγινε η επιλογή αυτού του προσώπου».

Κρημνιώτη Πόλυ
Δημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2016
http://www.avgi.gr/

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.