Citizenfour: Το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ για τον Έντγκαρ Σνόουντεν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016, 18.15 στο Σχολείο του Σινεμά με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο της παρουσίασης – ανοιχτού μαθήματος των σεμιναρίων Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και Ιστορίας-Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο αξιόλογα ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 στις 18.15 στο Σχολείο του Σινεμά . Το Σχολείο του Σινεμά ανοίγει τη νέα εκπαιδευτική σεζόν, προβάλλοντας την ταινία που κατέκτησε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2015, το «Citizenfour» της Λόρα Πόιτρας. Η είσοδος είναι ελεύθερη. (Χώρος μικρός χωρητικότητας 30 ατόμων για αυτό καλό θα ήταν να δηλώσετε συμμετοχή για την προβολή στο e-mail του Σχολείου του Σινεμά). Θα προηγηθεί παρουσίαση – ανοιχτό μάθημα 16.00-17.00 του Σεμιναρίου Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και 17.00-18.00 του Σεμιναρίου Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση.

citizenfour-poster

Tο «Citizenfour» της Λόρα Πόιτρας, παρουσιάζει το συγκλονιστικό χρονικό των συναντήσεων του Έντουαρντ Σνόουντεν με τον δημοσιογράφο, Γκλεν Γκρίνγουολντ. Η ταινία αποτυπώνει τις γεμάτες ένταση ημέρες που πέρασε ο Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ και τις εκμυστηρεύσεις του, στους δημοσιογράφους της Washington Post και του Guardian, πριν αυτοί προβούν στις γνωστές αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις που προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ, που με εμπεριστατωμένο τρόπο μας παρουσιάζει τον άνθρωπο που θέτοντας ουσιαστικά τη ζωή του σε κίνδυνο, δε δίστασε να αποκαλύψει τα σχέδια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και τον παράνομο τρόπο που αυτές λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια.

Η Πόιτρας κατέγραψε τις περισσότερες σκηνές του ντοκιμαντέρ όταν αυτή και ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ ταξίδεψαν στο Χονγκ Κονγκ με σκοπό να συναντηθούν με τον Σνόουντεν, τον Ιούνιο του 2013. Στο ντοκιμαντέρ δεν βλέπουμε την Πόιτρας, ενώ σπάνια την ακούμε να μιλάει. Η δημιουργός προτιμά να δώσει τον λόγο στα γεγονότα και κυρίως στον ήρωα της και την ιστορία του, χωρίς όμως να κατευθύνει τον θεατή.

Στο φιλμ «Citizenfour», αποκαλύπτονται παράλληλα και οι λόγοι που ώθησαν τον πρώην σύμβουλο της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, να διαρρεύσει σε επιλεγμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις απόρρητες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Κοιτάμε, εστιάζουμε στον Αμερικανό πολίτη και τι έχει αλλάξει στη ζωή του, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Παρατηρούμε πώς η επιτήρηση χρησιμοποιείται ως μια μορφή ελέγχου των πληθυσμών. Και πώς ο πόλεμος και ο τρόμος επανέρχονται κατά κάποιο τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες» δηλώνει η σκηνοθέτιδα, Λάουρα Πόιτρας, ενώ ο δικηγόρος του Έντουαρντ Σνόουντεν, Μπεν Γουίσνερ συμπληρώνει σχετικά:

«Ένα από τα πράγματα για τα οποία χαίρομαι, σε σχέση με αυτό το φιλμ, είναι ότι για πρώτη φορά μια μεγάλη μερίδα του κόσμου θα γνωρίσει τον Έντουαρντ Σνόουντεν, έτσι όπως τον έζησα όλη την προηγούμενη χρονιά. Είναι κάποιος που παίρνει πάνω του την ευθύνη, είναι σοβαρός και έχει όραμα. Έχει επίγνωση των πράξεών του, είναι πανέξυπνος και πήρε ιστορικές αποφάσεις, χωρίς καμιά νομική βοήθεια και χωρίς να γνωρίζει ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τον ίδιο.»
Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τον Σνόουντεν προδότη, είναι πολλοί περισσότεροι στον υπόλοιπο κόσμο αυτοί που θεωρούν ότι είναι ένας πραγματικός ήρωας, γιατί τα έβαλε με τον αμερικανικό μηχανισμό εξουσίας.

Η ιστορία του Έντουαρντ Σνόουντεν θυμίζει θρίλερ που εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχίζοντας από τη μέρα που εγκατέλειψε τη φίλη του στη Χαβάη. Ο Σνόουντεν, κουβαλώντας τέσσερις φορητούς υπολογιστές γεμάτους απόρρητα αρχεία, συζητά με τους δημοσιογράφους, ενώ τον παρακολουθούμε με αγωνία, μέχρι τις εβδομάδες της διαρροής των πληροφοριών από το δωμάτιο του στο ξενοδοχείο του στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και τον αγώνα του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 24 Οκτωβρίου του 2014, στο πλαίσιο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια ταξίδεψε σε κορυφαία διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ – «Σκανάροντας» το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ – ενώ φέτος τον Φλεβάρη τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, με το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
Το «Citizenfour» επιχειρεί να ρίξει φως στην επεισοδιακή καθημερινότητα του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).
Ο Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στον Τύπο, είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη σύντροφό του το 2013 στη Χαβάη, στην προσπάθειά του να διαφύγει της σύλληψης από τις ομοσπονδιακές αρχές. Το ίδιο έτος ο πρώην σύμβουλος της NSA κατέφυγε στη Ρωσία όπου του χορηγήθηκε άσυλο.

Το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, «Citizenfour», σε σκηνοθεσία της Λόρα Πόιτρας θα προβληθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Citizenfour»
Σκηνοθεσία: Λόρα Πόιτρας
Με τους: Edward Snowden, Glenn Greenwald, William Binney, Julian Assange
Παραγωγή: 2014
Χώρα: Η.Π.Α., Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 114 λεπτά
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με ελληνικούς υπότιτλους

Citizenfour- Μια ταινία για τον Σνόουντεν
Ένα χρόνο μετά τη «βόμβα» για το σκάνδαλο NSA το ντοκιμαντέρ Citizenfour προβάλλεται στους γερμανικούς κινηματογράφους. Σκιαγραφεί τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον άνθρωπο πίσω από τις αποκαλύψεις. 

Γιώργος Ρούσσος από http://tvxs.gr/

«Συγγνώμη, πως είπαμε είναι το όνομά σας; Έντουαρντ Σνόουντεν, με φωνάζουν και Εντ». Αυτή είναι η πρώτη σκηνή του ντοκιμαντέρ για τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Τον Ιούνιο του 2013 οι αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δεν είχαν ακόμα δει το φως της δημοσιότητας. Η διεθνής κοινή γνώμη δεν γνώριζε τίποτα για τα συστήματα διαδικτυακής παρακολούθησης PRISM, Tempora ή XKeyscore.

Τότε η σκηνοθέτις Λάουρα Πόιτρας και ο μετέπειτα διάσημος δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουαλντ έκαναν την πρώτη τους συνέντευξη με τον Έντουαρντ Σνόουντεν (κωδικός Citizenfour) σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Χονγκ Κονγκ, 8 μέρες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο αποκαλύψεων.

Όλα ξεκίνησαν με τον κωδικό Citizenfour

To ντοκιμαντέρ Citizenfour σκιαγραφεί τον άνθρωπο πίσω από τις αποκαλύψεις: Τους συνεχείς φόβους του απέναντι σε μια ενδεχόμενη παρακολούθηση ή σύλληψη από τις αμερικανικές αρχές. Μόλις ο Σνόουντεν μπαίνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, το πρώτο που κάνει είναι να βγάλει το σταθερό τηλέφωνο από την πρίζα. Όταν λίγο αργότερα χτυπά ο συναγερμός πυρκαγιάς υποπτεύεται αντίποινα των μυστικών υπηρεσιών που δεν καταφέρνουν να παρακολουθήσουν το τηλέφωνο του δωματίου. Σχεδόν με κλάματα βλέπουμε τον Σνόουντεν να εξηγεί μέσω τηλεφώνου στην κοπέλα του γιατί εξαφανίστηκε και γιατί, όπως όλα δείχνουν, δεν θα μπορέσει ποτέ πια να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Το Citizenfour είναι μια συμπαραγωγή της Λάουρα Πόιτρας και των γερμανικών ραδιοφωνιών NDR και Βαυαρίας. Η σκηνοθέτιδα ολοκλήρωσε την ταινία της στο Βερολίνο, όπου μένει μόνιμα, από φόβο για «παρέμβαση» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Σιγά σιγά το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει στον θεατή τις διαστάσεις που έχουν λάβει οι παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών: Οι ΗΠΑ παρακολουθούν διεθνώς 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, υποστηρίζεται στην ταινία. Όλες οι επιχειρήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πραγματοποιούνται από την αμερικανική βάση του Ράμσταϊν κοντά στην Φραγκφούρτη. Υποστηρίζει επίσης ότι ο Σνόουντεν δεν είναι ο μόνος πληροφοριοδότης (whistleblower) εκ των έσω, αλλά ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμα.

Πρεμιέρα στη Γερμανία

Το ντοκιμαντέρ για τον Έντουαρντ Σνόουντεν προβλήθηκε τέλη Οκτωβρίου 2014 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας (DOK). Το πόνημα της Λάουρα Πόιτρας δείχνει ότι ο αποκαλούμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας στρέφεται και κατά των πληθυσμών, δηλώνει εκπρόσωπος του Φεστιβάλ. Το Citizenfour είναι ένα από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ διότι δεν είναι μόνο πολιτικά επίκαιρο, αλλά και εντυπωσιακό ως έργο τέχνης, τονίζει ο διευθυντής του φεστιβάλ DOK Κλάας Ντάνιελσεν.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2016-2017

«121 Χρόνια Κινηματογράφου» σε 12 μαθήματα- Σεμινάριο Ιστορίας, Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου|| Έναρξη Οκτώβρης 2016

Σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2016-2017

1 comments

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.