22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας: Εορταστική και συγκινητική η Τελετή Έναρξης

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016, στην κατάμεστη Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Λουκά Κατσίκα, να μεταφέρει τον παλμό του Φεστιβάλ σε ευχάριστο κλίμα.

nyxtes-premieras-2016-teleti-enarxis-01

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2016-2017

«121 Χρόνια Κινηματογράφου» σε 12 μαθήματα- Σεμινάριο Ιστορίας, Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου|| Έναρξη Οκτώβρης 2016

Σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2016-2017

«Μια Σελίδα Τρέλας» (1926) του Κεϊνοζούκε Κινουγκάσα-«Citizenfour» (2014) της Λόρα Πόιτρας 2 σημαντικές προβολές με ανάλυση και ελεύθερη είσοδο στο Σχολείο του Σινεμά το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016

Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα τελετής, οι προσκεκλημένοι απολάμβαναν διάσημα μουσικά κομμάτια από τους David Bowie, Prince, Alan Vega (Suicide) και Lemmy (Motorhead) ως φόρο τιμής στους εκλιπόντες δημιουργούς.

Στην Πρεμιέρα, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρία Μπόμπολα, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δ. Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας και η Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, Κορίνα Βασιλοπούλου, ο Πρέσβης της Ισπανίας, Αλφόνσο Λουτσίνι Ματέο και ο Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου της Ελλάδος, Τόνι Μπάκμπι.

Επιπλέον, πλήθος εκπροσώπων του καλλιτεχνικού χώρου, σκηνοθέτες και ηθοποιοί όπως oι Νίκος Περάκης, Χρήστος Καρακέπελης, Μαργαρίτα Μαντά, Θέμις Μπαζάκα, Άκης Σακελλαρίου, Χρήστος Στέργιογλου, Στέλιος Μάινας, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Βαλέρια Χριστοδουλίδου και οι πρωταγωνιστές της ταινίας Xenia, Νίκος Γκέλια και Κώστα Νικούλι.

Το παρών έδωσαν τέλος, εκπρόσωποι συνεργαζόμενων Πρεσβειών και σημαντικών πολιτιστικών φορέων όπως της Ελληνικής Ακαδημίας Κιν/φου, του Ελληνικού Κέντρου Κιν/φου, της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και η Ελίζ Ζαλαντό, Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

nyxtes-premieras-2016-teleti-enarxis-02

Η βραδιά ξεκίνησε με ένα εορταστικό βίντεο – συλλογή από ταινίες που έχουμε αγαπήσει στα προηγούμενα 22 χρόνια καθώς και κάποιες από τις πολυαναμενόμενες πρεμιέρες της φετινής διοργάνωσης, το οποίο ενθουσίασε το κοινό. Στη συνέχεια, ο κος Κατσίκας πήρε το λόγο και καλωσόρισε το κοινό, εκ μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, της Κινηματογραφικής Εταιρίας Αθηνών και του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ. «Συγχωρήστε το άγχος μου…ελπίζω να έχω την τύχη του πρωτάρη», ήταν τα πρώτα λόγια του και συνέχισε κάνοντας μία σύντομη και συγκινητική αναδρομή στην ιστορία του Φεστιβάλ και του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και μιλώντας για τον εκλιπόντα Γιώργο Τζιώτζιο, τον ιδρυτής και εμπνευστή του Περιοδικού Σινεμά και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε την προβολή της τελευταίας ταινίας που θα προβληθεί στην φετινή διοργάνωση, την Κυριακή, 02 Οκτωβρίου, μίας από τις αγαπημένες ταινίες του Γ. Τζιώτζιου «Μπλε Βελούδο» και ανακοίνωση την ονοματοδοσία που θα γίνει την επόμενη μέρα στο σινέ ΑΤΛΑΝΤΙΣ προς τιμή του.

Συνέχισε το λόγο του ενημερώνοντας το κοινό ότι οι 22ες Νύχτες Πρεμιέρας είναι αφιερωμένες στους δύο Νίκους του ελληνικού σινεμά «Νίκο (Τριανταφυλλίδη) και το Νίκο (Παναγιωτόπουλο), τις δύο μεγάλες απώλειες του ελληνικού σινεμά μας φέτος». Στο πλαίσιο αυτό, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής αναφέρθηκε στο πλήρες αφιέρωμα που φιλοξενεί φέτος το Φεστιβάλ στο Νίκο Τριανταφυλλίδη, με τίτλο «Η Αισθηματική Αγωγή του Νίκου Τριανταφυλλίδη».

Αναφέρθηκε σε ένα ακόμη μεγάλο αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης, αυτό στον σκηνοθέτη Λουί Μαλ, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται οι καλύτερες ταινίες του Γάλλου δημιουργού σε Κινηματογραφικό Φεστιβάλ, ενώ εξέφρασε την χαρά του για την ποιότητα του Φετινού προγράμματος, το οποίο μετρά περισσότερες από 150 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη σημασία του Αφιερώματος Minority Report (To Σινεμά Αγκαλιάζει τις Μειονότητες), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις προβολές, παρουσιάζοντας στο κοινό και ένα προωθητικό βίντεο που έχει δημιουργηθεί ειδικά για το Αφιέρωμα. Το Αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ευχαρίστησε ακόμη τον ΟΤΕ TV, μεγάλο και σταθερό χορηγό του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία η οποία βοηθά να γίνει το φεστιβάλ όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο – και στο περιεχόμενό του και όλους τους υποστηρικτές, χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας.

nyxtes-premieras-2016-teleti-enarxis-03

Τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, κάλεσε στη σκηνή την ομάδα των συνεργατών της φετινής διοργάνωσης και ευχήθηκαν όλοι μαζί στους καλεσμένους της Πρεμιέρας «Καλό Φεστιβάλ!».
Μετά την προβολή της ταινίας JULIETA του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ακολούθησε δεξίωση στο Αίθριο του Μεγάρου.

Μεγάλος Χορηγός του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας είναι ο ΟΤΕ.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.