Βιβλιοπαρουσίαση «Made in Europe» και έκθεση σκίτσων του Μιχάλη Κουντούρη στο Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη

Το βιβλίο περιέχει σκίτσα που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία» και, μέσα από τα ξένα πρακτορεία με τα οποία συνεργάζεται ο Μιχάλης Κουντούρης, σε έντυπα σε όλο τον κόσμο.

prosklisi_made-in-europe

Τα σκίτσα τα γέννησε η προσφυγική κρίση, η ξενοφοβική Ευρώπη, οι κοινωνίες των κλειστών συνόρων και των συρματοπλεγμάτων απέναντι στους πρόσφυγες των πολέμων που η ίδια δημιούργησε και συντηρεί.  Σκίτσα που στέκονται απέναντι στο φασισμό που τρέφεται και τρέφει αυτή την ξενοφοβία και σηκώνει κεφάλι μέσα στη δημοκρατική Ευρώπη. Και όλα αυτά περιγράφονται χωρίς λόγια, μόνο με τη δύναμη της εικόνας και την παγκόσμια γλώσσα των συμβόλων και των συμβολισμών.Η έκθεση έχει παρουσιαστεί στη γκαλερί Fiftyfifty στο Ντύσσελντορφ και πρόκειται να παρουσιαστεί στο Αμβούργο μέσα στην επόμενη χρονιά.Στην παρουσίαση θα μιλήσουν ο σκιτσογράφος και δημιουργός κόμικς Σολούπ, ο Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού «Σχεδία», Χρήστος Αλεφάντης και ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών Δημήτρης Νανούρης -ο «μετέωρος» της ΕφΣυν.Την παραγωγή του βιβλίου υπογράφει η CartoonArk και τον σχεδιασμό του ο art director Σπύρος Πολυκανδριώτης.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 31/1/2017 είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα και Τετάρτη, 15.00 με 19.00.Υπάρχει δυνατότητα ομαδικών επισκέψεων, σε άλλες μέρες και ώρες σε συνεννόηση με τους διοργανωτές.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του δημιουργού

Ο σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο, παντρεύτηκε και ζει στου Ζωγράφου.Από το 1985 είναι πολιτικός γελοιογράφος σε εφημερίδες της Αθήνας και σε περιοδικά. Σήμερα εργάζεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και συνεργάζεται με διεθνή πρακτορεία, μεταξύ των οποίων το γαλλικό Courrier International και το αμερικάνικο Cagle cartoons.Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό :“G20”,  Μουσείο Andy Warhol, Pittsburg-2009, Ερυσίχθων, σύγχρονη ανάγνωση του μύθου της Ακαδημίας Αθηνών 2010, Salus Patrie (Ίδρυμα Κυδωνιέως, Άνδρος, 2012), Γκαλερί ‘Tricromia’   (Ρώμη, 2015),Γκαλερί ‘Fifty-fifty’ (Ντύσελντορφ, 2016), κ.α.   Συμμετείχε και διακρίθηκε σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Οι πιο σημαντικές από τις  διακρίσεις του είναι :

Grand Prix στο World Press Cartoon (Sintra-Πορτογαλία), 2013,Πρώτο Βραβείο Ranan Lurie UN Political Cartoon Award, Ηνωμένα Έθνη 2008,Grand Prix στην 7η Biennale της Τεχεράνης-Ιράν, 2005,

Grand Prix στην 37η Έκθεση Umoristi a Marostica, Ιταλία, 2005,

Grand Prix CURUXA 2005 στη διεθνή έκθεση γελοιογραφίας του Μουσείου Χιούμορ του Fene,  La Coruna-Ισπανία,

Πρώτο Βραβείο (Golden Hat) στην παγκόσμια έκθεση γελοιογραφίας του Knokke-Heist, Βέλγιο 2003, κ.α.Έχει τιμηθεί με δύο βραβεία εικονογράφησης παιδικού βιβλίου : Βραβείο  του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2002,  και Βραβείο ΕΒΓΕ εικονογράφησης  το 2005.

Έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την εικονογράφηση βιβλίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών από το 1993 καθώς και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.Από το 2011 ασχολείται με τη χρήση της γελοιογραφίας στην εκπαίδευση μέσω των πρωτοποριακών προγραμμάτων της διαδικτυακής πλατφόρμας www.educartoon.gr

www.michaelkountouris.com

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.