Krzysztof Warlikowski (A)pollonia 28, 29, 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου 2011 στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2011


apollonia_stefan okolowicz

clip_image002clip_image004

Krzysztof Warlikowski

(A)pollonia

28, 29, 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου 2011

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

Η έννοια της θυσίας, με την ευαίσθητη ματιά του κορυφαίου πολωνού σκηνοθέτη.

Οι μύθοι, ένα συναρπαστικό κολλάζ κειμένων,

η συλλογική μνήμη, σε μια παράσταση που καθηλώνει.

Ο πολωνός σκηνοθέτης Κρυστόφ Βαρλικόφσκι έρχεται για τρίτη φορά στη χώρα μας και προσεγγίζει με τη νέα του παράσταση την έννοια της θυσίας μέσω τριών γυναικείων μορφών. Για τέσσερις παραστάσεις μόνο, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, από 28 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2011.

«Είναι αδύνατο να περιγράψει κανείς την (Α)pollonia, αυτό τον μακρύ βίαιο ποταμό από ετερόκλητα υλικά, την γοητευτική πλημμύρα που αναδεύει τις συγκινήσεις… Ο Krzysztof Warlikowski χειρίστηκε αυτά τα υλικά με μεγαλειώδες θάρρος.» Armelie Héliot, Le Figaro

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κοινό έχει γνωρίσει μια σειρά παραστάσεων του Κρυστόφ Βαρλικόφσκι, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς θεάτρου και όπερας της εποχής μας. Η (Α)πολλωνία πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάιο του 2009 στο Νόβυ Τεάτρ της Βαρσοβίας, που διευθύνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, και στη συνέχεια έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Ο σκηνοθέτης γίνεται πραγματικός συγγραφέας στην παράσταση αυτή, η οποία δεν αποτελεί ερμηνεία ενός έργου αλλά ένα γιγαντιαίων διαστάσεων κολλάζ κειμένων, εικόνων, σκηνικών παραδόσεων και τεχνικών, ιστορικών ζητημάτων, προσώπων, μύθων. Η παράσταση είναι ένας από σκηνής στοχασμός πάνω στην έννοια της θυσίας, κυρίως μέσω τριών γυναικείων μορφών: της Ιφιγένειας, της Άλκηστης και της Απολλωνίας Μαχτσύνσκα, μιας Πολωνής που έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να σώσει 25 Πολωνοεβραίους κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο Βαρλικόφσκι δημιουργεί ένα διακειμενικό έργο, αντλώντας έμπνευση από την Ορέστεια και την Άλκηστη έως τις Ευμενίδες του Τζόναθαν Λίτελ, επιθυμώντας να προσεγγίσει τη θυσία όχι μόνον ως ηρωική, αλλά και ως μάταιη και δυσανάλογη στην ανθρώπινη φύση πράξη, που υπογραμμίζει τη σκληρότητα και τις παράλογες δομές του πολέμου. Ο Βαρλικόφσκι, καταφέρνει μέσα από το έργο του να μας μεταφέρει από το πεδίο του προσωπικού, σε αυτό του συλλογικού, φθάνοντας στην οικουμενική διάσταση της θυσίας. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, μιλώντας για το έργο του, σημειώνει «η τρομακτική παρακαταθήκη που συναντάμε σε απογόνους ηρώων -ή θυτών- είναι που συνιστά το βασικό μοτίβο στο έργο μας. Η Απολλωνία είναι έτσι ένα αρχέτυπο, απελευθερώνεται από το υπαρκτό πρόσωπο της Πολωνέζας ηρωίδας και η ιστορία της γίνεται οικουμενική».

Το ζήτημα του Ολοκαυτώματος διατρέχει όλη την παράσταση. Ο σκηνοθέτης επιχειρεί να το εξετάσει τόσο από την πλευρά του θύματος, όσο κι από εκείνη του θύτη, συνδέοντας πολύ συχνά μυθολογικές μορφές με ιστορικά ερωτήματα που πλανώνται ακόμη αναπάντητα. Ο Αγαμέμνονας μιλά μέσα από τα λόγια ενός αξιωματικού των Ες-Ες, ενώ η Άλκηστη στο τελευταίο της δείπνο πριν το θάνατό της παραληρεί για τα δικαιώματα των ζώων. Τα κατά βάση εξωθεατρικά κείμενα δίνουν ευκαιρίες υψηλών σολιστικών ερμηνειών στους εξαιρετικούς ηθοποιούς του θιάσου.

Στην (Α)πολλωνία η ογκώδης, εντυπωσιακή σκηνική μηχανή, οι υπερμεγέθεις και πολύπλοκες προβολές, που παρακολουθούν στενά κάθε αντίδραση των ερμηνευτών, η οπερατική σύνθεση, τίθενται στην υπηρεσία του οικείου, της εξομολόγησης, του από σκηνής στοχασμού.

***

Ο Κρυστόφ Βαρλικόφσκι είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους Ευρωπαίους σκηνοθέτες της γενιάς του. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 40 θεατρικά έργα και όπερες στην Πολωνίας και σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Σπούδασε στην Πολωνία και στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου υπήρξε βοηθός των Λούπα, Στρέλερ, Μπέργκμαν και Μπρουκ.

Ανεβάζει με το ίδιο πάθος αρχαίο δράμα (Ηλέκτρα, Βάκχες), Σαίξπηρ (Άμλετ, Μάκβεθ, Δωδέκατη Νύχτα, κ.ά.), και σύγχρονα έργα (των Κολτές, Κραλ, Κέην, κ.ά.).

Έχει λάβει πληθώρα βραβείων για το έργο του και τον Οκτώβριο του 2008, μαζί με συνεργάτες του, ίδρυσε το δικό του θέατρο στην Ναρσοβία, το Νοβύ Τεάτρ.

Ο Βαρλικόφσκι έχει επισκεφθεί άλλες δύο φορές τη χώρα μας, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, το 2008 με το έργο Krum του Hanoch Levin και το 2010 με το Ένα Λεωφορείο, βασισμένο στο Λεωφορείο ο πόθος του Τεννεσή Ουίλλιαμς.

***

A Masterclass by a Great Master: Krzysztof Warlikowski

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011, 12:00-16:00, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Στο πλαίσιο της παράστασης (Α)πολλωνία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο Κρυστόφ Βαρλικόφσκι, θα παραδώσει για μία μόνο ημέρα ένα masterclass για φοιτητές σχολών θεάτρου, επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες. Ο Βαρλικόφσκι θα μας μιλήσει για την παράσταση (Α)πολλωνία, τις Αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες που τον ενέπνευσαν, τον τρόπο δουλειάς του με τους ηθοποιούς, κ.ά.

Επίσης θα γίνει προβολή του ντοκυμανταίρ Krzysztof Warlikowski or the Legacy of Sacrifice της Manuelle Blanc, το οποίο παρουσιάζει τον Βαρλικόφσκι κατά τη διάρκεια των προβών του για το (Α)πολλωνία.

Διάρκεια: 54’
Παραγωγή: Zadig productions

Το masterclass θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η βασική γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθώς και η παρακολούθηση της παράστασης (Α)πολλωνία.

Κόστος συμμετοχής: €10 ανά άτομο

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, η κράτηση είναι απαραίτητη:
Tηλ: 213-017-8034
Email:
education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα

***

Κεντρική Σκηνή

Ώρα έναρξης: 20:00

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Krzysztof Warlikowski

Κείμενα: Ευριπίδης, Αισχύλος, Hana Krall, Jonathan Litell, J.M. Coetzee κ.ά.

Διασκευή: Krzysztof Warlikowski, Piotr Gruszczyński, Jacek Poniedziałek

Σκηνικά – Κοστούμια: Małgorzata Szczęśniak

Μουσική: Paweł Mykietyn, Renate Jett, Piotr Maślanka, Paweł Stankiewicz

Σχεδιασμός φωτισμών: Felice Ross

Δραματουργία: Piotr Gruszczyński

Τραγούδια – Στίχοι & Φωνή: Renate Jett

Ερμηνεύουν: Andrzej Chyra, Magdalena Cielecka, Ewa Dałkowska, Małgorzata Hajewska-Krzysztofik, Danuta Stenka, Wojciech Kalarus, Marek Kalita, Zygmunt Malanowicz, Adam Nawojczyk, Maja Ostaszewska, Magdalena Popławska, Jacek Poniedziałek, Anna Radwan-Gancarczyk, Monika Niemczyk, Maciej Stuhr, Tomasz Tyndyk

Μουσικοί: Paweł Bomert, Piotr Maślanka, Paweł Stankiewicz, Fabian Włodarek

Βίντεο: Paweł Łoziński, Kacper Lisowski, Rafał Listopad

Η πολωνική πρεμιέρα της παράστασης (A)pollonia έλαβε χώρα το Μάιο του 2009 στη Βαρσοβία.

Παραγωγή: Nowy Teatr Warszawa

Συμπαραγωγή: Festival d’ Avignon, Théâtre National de Chaillot, Théâtre de la Place de Liège, Théâtre Royal de la Monnaie de Bruxelles, La Comédie de Genève-Centre Dramatique, Narodowy Stary Teatr w Krakowie

Η παράσταση είναι στα πολωνικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Μετάφραση από τα πολωνικά: Δημήτρης Χουλιαράκης

Σε συμπαραγωγή

clip_image005

Με την υποστήριξη της Πολωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα

clip_image007

Εισιτήρια: 15-20-30-40 € | Φοιτ. 10-15 €

Αποκτήστε το εισιτήριό σας

  • Online, από το διαδίκτυο, με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας, στο www.greekfestival.gr
  • Τηλεφωνικά, με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας (Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 – 210 32 72 000.Καθημερινά 9:00-21:00)
  • Από τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ

Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 8:30-16:00, Σάββατο: 9:00-14:30

Εισιτήρια πωλούνται επίσης από
τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
clip_image009

και τα καταστήματα NEWSSTAND – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ clip_image011

clip_image013τα καταστήματα

Η προπώληση εισιτηρίων έχει αρχίσει.

Χορηγοί επικοινωνίας:

clip_image015clip_image017

clip_image019

clip_image021clip_image023

clip_image025clip_image027clip_image029

Με την υποστήριξη

clip_image031

Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr, press@sgt.gr, και

Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ – Γραφείο Τύπου. Οδός Χατζηχρήστου 23 & Μακρυγιάννη, 117 42 Αθήνα

Τηλ. 210 – 9282918, 9282901, 9282914 – email: press@greekfestival.gr, www.greekfestival.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.