ΘΡΙΑΜΒΟΣ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΙ ΝΑΜΠΟΥΚΟ

irodeio

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΡΙΑΜΒΟΣ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΙ ΝΑΜΠΟΥΚΟ

Παρατάθηκαν οι ώρες λειτουργίας του Metro προκειμένου να διευκολυνθεί η αποχώρηση 4.500 θεατών από το Ηρώδειο

Η παράταση της λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ θα ισχύσει και για τις τρεις επόμενες παραστάσεις 27, 28 και 29 Ιουλίου

nabucco 1

Χθες Τρίτη 26 Ιουλίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, η Εθνική Λυρική Σκηνή με με την έναρξη των παραστάσεων της  όπερας Ναμπούκο, ολοκλήρωσε θριαμβευτικά τον προγραμματισμό της για την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο. Με μια δεύτερη μεγάλη επιτυχία μέσα στο καλοκαίρι, το λυρικό μας θέατρο κορύφωσε πανηγυρικά τις εκδηλώσεις του προσφέροντας στο κοινό ένα μοναδικό θέαμα.

Πραγματικά συγκινητική η ανταπόκριση του κοινού που γέμισε από νωρίς το Ρωμαϊκό Ωδείο -αψηφώντας τη δυσκολία των ημερών στις μετακινήσεις- για να απολαύσει τη μεγαλειώδη παραγωγή.

nabucco paraskinia 3

Ο σκηνογράφος του Ναμπούκο Γιάννης Μετζικώφ, ο Παάτα Μπουρτζουλάτζε και ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαϊδης

Τα σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η αξιόλογη σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαϊδη, οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ, οι υπέροχες ερμηνείες των πρωταγωνιστών, η δυνατή ερμηνεία της χορωδίας της Ε.Λ.Σ. και το πάθος της μουσικής όπως την απέδωσε η ορχήστρα της Ε.Λ.Σ. υπό την διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη, ενθουσίασαν τους θεατές που χειροκρότησαν με μεγάλη θέρμη και θαυμασμό όλους τους συντελεστές.

nabucco 2

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Δημήτρης Πλατανιάς (Ναμπούκο) και η Μαριάν Κορνέτι (Αμπιγκαϊλλε) αποθεώθηκαν από το κοινό, ενώ εξαιρετική ήταν η υποδοχή που το κοινό επεφύλαξε στον θρυλικό Παάτα Μπουρτζουλάντζε στον ρόλο του Ζαχαρία. Επίσης, καταχειροκροτήθηκαν η Χαρίκλεια Μαυροπούλου (Φενένα) και ο Αντώνης Κορωναίος (Ισμαήλ).

nabucco myron beglitis

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης και ο Διευθυντής της Ε.Λ.Σ. Μύρων Μιχαηλίδης

nabucco irodeio Πάνος Μπεγλίτης, Νίκος Μουρκογιάννης, Μάρκος Μπόλαρης

Τα εισιτήρια για την πρεμιέρα εξαντλήθηκαν ενώ ελάχιστα απομένουν για τις υπόλοιπες παραστάσεις που αναμένεται να είναι sold out. Μέτρα ελήφθησαν για την εξυπηρέτηση του κοινού παρατείνοντας τις ώρες λειτουργίας του Metro. Η παράταση της λειτουργίας του Μετρό θα ισχύσει και για τις τρεις επόμενες παραστάσεις, λόγο της συνεχιζόμενης απεργίας των ταξί. Αναλυτικά, για σήμερα Τετάρτη 27/07 και αύριο Πέμπτη 28/07 το ΜΕΤΡΟ παρατείνει την λειτουργία του έως τις 00.40 (Δώδεκα και Σαράντα μετά τα Μεσάνυχτα). Την Παρασκευή 29/07 τα δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ (όπως κάθε Παρασκευή και Σάββατο) σταματούν στις 02.00 (Δύο μετά τα Μεσάνυχτα).

nabucco paraskinia 2

Στα καμαρίνια μετά την παράσταση: ο μαέστρος Ηλίας Βουδούρης, ο θρυλικός Παάτα Μπουρτζουλάτζε και ο διευθυντής Μύρων Μιχαηλίδης

Η διεύθυνση και διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη από νωρίς, στην είσοδο του θεάτρου, υποδέχθηκαν τους θεατές. Μαζί του, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. της Ε.Λ.Σ. Νίκος Μουρκογιάννης και Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος αντίστοιχα.

nabucco lycourezos

Στους Θώκους των επισήμων και ανάμεσα στους θεατές την παράσταση παρακολούθησαν και οι: Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκος Μπόλαρης, Πρέσβης της Ιαπωνίας Hiroshi Toda, Γενική Γραμματέας Τουρισμού Κωνσταντίνα Μπέη με τον σύζυγό της Δημήτρη Μπέη (τέως Δήμαρχο Αθηναίων), Ειδικός Γραμματέας Αναδιαρθρώσεων – Αποκρατικοποιήσεων Γιώργος Χριστοδουλάκης με τη σύζυγό του, Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ρ.Τ. Λάμπης Ταγματάρχης, Μέλος του Δ.Σ. και νομικός σύμβουλος του Ο.Π.Α.Π. Γιώργος Γανωτής με τη σύζυγο του Λένα, Πρόεδρος των ΕΛ.ΤΑ. Παναγιώτης Βουρνάς, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Βασίλης και Μαρίνα Θεοχαράκη, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δ/νων Σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος, φαρμακοβιομήχανος Σταύρος Δέμος, Ζανέτ Πηλού, Δημήτρης Τσίτουρας κ.ά.

xorodia tis els Xορωδία της Ε.Λ.Σ.

Λίγα λόγια για την όπερα & η πλήρης διανομή

Η ύβρις, η οργή των θεών, ο έρωτας και η τιμωρία είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η περίφημη όπερα που καθιέρωσε τον Βέρντι ως έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Ιταλίας.

Ο Ναμπούκο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Σκάλα του Μιλάνου στις 9 Μαρτίου 1842 όπου γνώρισε τεράστια επιτυχία. Η δύναμη της μουσικής, η ορμητική διαδοχή των μελωδιών με κορυφαίο το κοσμαγάπητο χορωδιακό των Εβραίων «Va, pensiero….» («Πέτα σκέψη…») δημιουργούν θριαμβευτικές παραστάσεις που μαγεύουν το ευρύ κοινό. Πέρα από τη μουσική της αξία, η όπερα του Βέρντι στηρίζεται σε ένα κείμενο γεμάτο εντάσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, στο πλήθος και σε όσους συμμετέχουν, γεγονός που προσφέρεται για ένα πραγματικά μεγαλειώδες θέαμα.

nabucco 3

Η παράσταση αυτή τη χρονιά στο Ηρώδειο, όπως μας περιγράφει ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαϊδης, ξετυλίγεται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το θεατρικό έργο απ’ όπου προήλθε το λιμπρέτο της όπερας μέσα από την αισθητική και τον μαγικό κόσμο του μεγάλου ζωγράφου Ρέμπραντ – που κατ’ εξοχήν ζωγράφισε σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη.

Η υπόθεση αφορά στην αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνος Ναβουχοδονόσορα (Ναμπούκο). Όταν στην αλαζονεία του εκείνος ζητά απ’ όλους να τον υμνούν ως θεό, τον πλήττει κεραυνός. Στρεφόμενος προς τον Ιεχωβά βρίσκει πάλι τα λογικά του, απελευθερώνει τους Εβραίους και συναινεί στην σχέση της πραγματικής κόρης του, της Φενένας, με τον Ισμαήλ, ανιψιό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Στον Ιεχωβά στρέφεται στο τέλος και η Αμπιγκαΐλλε, που σφετερίστηκε την εξουσία του.

nabucco myron kai renato Μύρων Μιχαηλίδης και Ρενάτο Τζανέλλα (ο νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)

Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης.

Σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαϊδης.

Τα σκηνικά και κοστούμια της παράστασης έχει φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Μετζικώφ.

Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν:

Ναμπούκο, Δημήτρης Πλατανιάς (26, 28/7) και Αλεξάντρου Αγκάκε (27, 29/7).

Στον κεντρικό ρόλο της Αμπιγκαΐλλε η Μαριάν Κορνέττι (26, 28 /7) και η Άντα Λουΐζ Μπόγκτζα (27, 29/7).

Ζαχαρία, ο Παάτα Μπουρτζουλάτζε (26, 27, 28/7) και ο Λουίζ-Οττάβιο Φαρία (27/7).

Φενένα, Χαρίκλεια Μαυροπούλου

Ισμαήλ, Αντώνης Κορωναίος.

Αρχιερέας, Δημήτρης Κασσιούμης (26, 28/7) και Κωνσταντίνος Σφυρής (27, 29/7)

Αμπντάλλο, Δημήτρης Σιγαλός

Άννα, Γεωργία Ηλιοπούλου (26, 28/7) και Αντωνία Καλογήρου

Την Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου.

nabucco paraskinia 1

Ο Παάτα Μπουρτζουλάτζε με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη και τη σύζυγο του Μαρία Κόκκα

Ο Ναμπούκο παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή για τρεις ακόμα παραστάσεις (27, 28, 29 Ιουλίου 2011).

Με τη θερμή παράκληση για τη δημοσίευση

To Γραφείο Τύπου της Ε.Λ.Σ.

Προπώληση εισιτηρίων

από τα Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα

Καθημερινά 9.00–21.00

Τηλ. πωλήσεις 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725

Ηλεκτρονική προπώληση www.nationalopera.gr

και από τα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39, 105 64 Αθήνα

Δευτέρα-Παρασκευή 8.30–16.00, Σάββατο 9.00–14.30

Τιμές εισιτηρίων €100, €85, €60, €55, €45, €25, Παιδικό, φοιτητικό €15

clip_image002

Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, 105 64 Αθήνα

Τηλ. : 210 3711392 – 391

Fax : 210 3711279

Email: pressoffice@nationalopera.gr

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2011

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.