«Η αρχιτεκτονική των Εξαρχείων και η διάσωση του κτηρίου στην οδό Θεμιστοκλέους 62» | Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 στις 6,30 μ. μ. συζήτηση στο θέατρο Εξαρχείων

arxitektoniki ton exarxeion

Κινητοποίηση για τη διάσωση ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος κτηρίου των Εξαρχείων, από τα ελάχιστα δείγματα λαϊκής αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, που έχουν απομείνει στην πρωτεύουσα στην οδό Θεμιστοκλέους 62 κάνουν η «Ομάδα Κατοίκων» της περιοχής με την συμπαράσταση της κίνησης MOnuMENTA.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 στις 6,30 μ. μ. στο θέατρο Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 69) συζήτηση με θέμα «Η αρχιτεκτονική των Εξαρχείων και η διάσωση του κτηρίου στην οδό Θεμιστοκλέους 62» στην οποία θα μιλήσουν οι καθηγητές Ελένη Πορτάλιου, Σταύρος Σταυρίδης, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Ελένη Μαΐστρου, Τάσης Παπαϊωάννου, η αρχιτέκτονας Τόνια Κατερίνη, η ηθοποιός Αννίτα Δεκαβάλλα εκπρόσωπος της «Ομάδας Κατοίκων για τη Διάσωση του κτηρίου» και η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία από την MOnuMENTA. Οι περισσότεροι από τους ομιλητές εξάλλου ζουν και εργάζονται στην περιοχή, την οποία έχουν μελετήσει διεξοδικά και έχουν διατυπώσει προτάσεις ουσιαστικής προστασίας της.

themistokleous

Αναφορικά με το κτήριο της Θεμιστοκλέους 62, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα μικρό κτηριακό συγκρότημα που αναπτύσσεται γύρω από εσωτερική αυλή, ο δρόμος για την κατεδάφισή του φάνηκε να ανοίγει μετά από την γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, που δεν το έκρινε διατηρητέο.
Κι αυτό, παρά την αντίθετη εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, που είχε ζητήσει την κήρυξή του και για τους προαναφερθέντες λόγους αλλά και γιατί βρίσκεται σε οικοδομικό περιβάλλον με πολλά κτήρια νεοκλασικά, εκλεκτικιστικά καθώς και κτήρια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου, ένα σύνολο δηλαδή, που καταγράφει την εξέλιξη της κατοικίας στην Αθήνα.

Οι δυσάρεστες εξελίξεις, που θα μετατρέψουν το συγκρότημα σε ένα πενταώροφο κτίριο έχουν σταματήσει πάντως, ύστερα από την προσφυγή της «Ομάδας Κατοίκων» στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί και κατά της άδειας κατεδάφισης που εκδόθηκε από την Πολεοδομία Αθήνας. Κάθε κινητοποίηση λοιπόν συνηγορεί στον αγώνα για τη διάσωση του κτηρίου αυτής της ιστορικής γειτονιάς.

 

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Ειρήνη Γρατσία,
Ελένη Πορτάλιου,
Σταύρος Σταυρίδης,
Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας,
Ελένη Μαϊστρου,
Τάσης Παπαϊωάννου,
Τόνια Κατερίνη

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αντί προλόγου
Αννίτα Δεκαβάλλα, εκπρόσωπος Ομάδας Κατοίκων για τη Διάσωση του κτηρίου της οδού Θεμιστοκλέους 62

Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγος, συντονίστρια MOnuMENTA
Η MOnuMENTA και οι πολίτες συμπράττουν για την προστασία κτηρίων

Ομιλίες
Ελένη Πορτάλιου, αναπλ. καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.
Εξάρχεια, μια πολύμορφη γειτονιά

Σταύρος Σταυρίδης, επίκ. καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.
Η αρχιτεκτονική των ταπεινών ιστορικών κτηρίων και ο δημόσιος χώρος

Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.
Η διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

Ελένη Μαϊστρου, καθηγήτρια, πρόεδρος Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.
Προστασία και επανάχρηση ιστορικών κτηρίων

Τάσης Παπαϊωάννου, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.
Ποιος θα σώσει τα λαϊκά νεοκλασικά;

Τόνια Κατερίνη, αρχιτέκτονας, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και της Ομάδας Κατοίκων για τη Διάσωση του κτηρίου της οδού Θεμιστοκλέους 62
Το κτηριακό συγκρότημα της οδού Θεμιστοκλέους 62

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Επίλογος
Συμπεράσματα και προτάσεις

Επικοινωνία:
MOnuMENTA 6973308857,
info@monumenta.org
www.monumenta.org

Θέατρο Εξαρχείων 210-3300879

Ομάδα Κατοίκων 6944461204

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.