ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ Με τον Τίτο Πατρίκιο Κυριακή |13 Γενάρη 2013 , 12.30 | Χυτήριο Theatre & Art café | Είσοδος ελεύθερη

PATRIKIOS

Την Κυριακή 13 Γενάρη, στον πολυχώρο Χυτήριο, καλεσμένος της σειράς λογοτεχνικών παραστάσεων με τίτλο «Λογοτεχνικές δράσεις και Αποδράσεις», είναι ο Τίτος Πατρίκιος . Προλογίζει και συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος. Διαβάζουν ποιήματα η Φιλαρέτη Κομνηνού και ο ποιητής.

Λίγα λόγια για τον Τίτο Πατρίκιο…

Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Θεωρείται από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ποιητές. Η πρώτη κιόλας συλλογή του, Χωματόδρομος, 1952, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την κριτική της εποχής, και με τη δεύτερη συλλογή, Μαθητεία, 1963, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους ανάμεσα στους συνομήλικούς του. Σήμερα η ποιητική του παραγωγή βρίσκεται συγκεντρωμένη στους τέσσερις τόμους που καλύπτουν το έργο του έως το 2002· τελευταία του ποιητική συλλογή Η νέα χάραξη, 2007, ενώ το 2008 κυκλοφόρησε και μια ανθολογία των ερωτικών του ποιημάτων, Λυσιμελής πόθος. Αλλά ο Τίτος Πατρίκιος δεν είναι μόνο ποιητής, μολονότι αυτό ήταν το κεντρικό «στοίχημα της ζωής του», όπως ωραία το όρισε κάποτε ο ίδιος. Κεντρικό, αλλά διόλου μοναδικό, καθώς ο Πατρίκιος υπηρέτησε τα γράμματα ποικιλότροπα: ένας από τους βασικούς μοχλούς του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης, σημαντικός μεταφραστής (και από τους πρωτεργάτες του Ελληνικού Κέντρου Μετάφρασης Λογοτεχνίας), δοκιμιογράφος. Η συμβολή του στην κριτική αντιμετώπιση λογοτεχνικών ζητημάτων είναι σπουδαία· εξίσου σημαντική πρέπει ωστόσο να θεωρηθεί και η παρέμβασή του σε ζητήματα πολιτικής: ίσως να είναι από τους πιο τολμηρούς και καθαρούς στοχαστές που διαθέτουμε. Γοητεύτηκε από το όραμα μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας, και υπερασπίσθηκε σθεναρά και πολύτροπα αυτό το όραμα. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πάρα πολλές διεθνείς συναντήσεις, σε ποιητικά φόρουμ, έχει προσκληθεί από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και φορείς για να μιλήσει είτε για τη δική του ποίηση είτε για άλλα θέματα. Πολλά ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες, ιδίως στα ιταλικά· μία ανθολογία ποιημάτων του μεταφρασμένη στα γερμανικά κυκλοφόρησε το 1993. Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του· δεν έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας από άλλο πανεπιστήμιο.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΙΗΣΗ Χωματόδρομος, 1954 Μαθητεία (1952-1962), Αθήνα 1963 Προαιρετική στάση, Αθήνα (Ερμής) 1975 Ποιήματα 1 (1948-1954), Αθήνα (Θεμέλιο) 1976 Θάλασσα επαγγελίας, Αθήνα (Θεμέλιο) 1977 Αντιδικίες, Αθήνα (Ύψιλον) 1981 Παραμορφώσεις, Αθήνα (Διάττων) 1989 Η ηδονή των παρατάσεων, Αθήνα (Διάττων) 1992 Ποιήματα, Α΄-Γ΄, Αθήνα (Κέδρος) 1998. Η αντίσταση των γεγονότων, Αθήνα (Κέδρος) 2000 Ποιήματα, Δ΄, Αθήνα, Κέδρος, 2002 Η πύλη των λεόντων, Αθήνα (Διάττων) 2002 Η νέα χάραξη, Αθήνα (Κέδρος) 2007 Λυσιμελής πόθος, Αθήνα (Κέδρος και Διάττων) 2008

Χυτήριο Theatre & Art Café (Ιερά Οδός 44, Γκάζι – τηλ. 2103412313)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.