Παρουσίαση της ανθολογίας του Walt Whitman «Φύλλα Χλόης» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Οι Εκδόσεις Κέδρος σε συνεργασία με το Hellenic American College και την Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν το ποιητικό έργο του Walt Whitman «Φύλλα Χλόης».

fylla xlois

Το βιβλίο αποτελεί μια εκτεταμένη ανθολογία από το σύνολο του έργου του κορυφαίου Αμερικανού ποιητή κι έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, καθώς περιέχει τα σημαντικότερα ποιήματα που έγραψε σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Την μετάφραση κι επιλογή έχουν κάνει η Ελένη Ηλιοπούλου και η Κατερίνα Ηλιοπούλου.

 

To έργο του Walt Whitman (1819-1892) επηρέασε όχι μόνο την αγγλόφωνη, αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία με την νεωτερικότητά του. Την εποχή που πρωτοδημοσιεύτηκαν, το 1855, τα Φύλλα Χλόης αποτέλεσαν έργο ρηξικέλευθο: Μακροπερίοδοι και ανισοσύλλαβοι στίχοι, παρατακτική σύνδεση, καθημερινός λόγος, ακανόνιστη στίξη, απουσία μέτρου και ομοιοκαταληξίας. Όλα έρχονταν σε αντίθεση με την παραδοσιακή ποιητική φόρμα. Εκτός όμως από τις μορφολογικές αποκλίσεις της ποίησης με τα οποία είναι εξοικειωμένος πλέον ο σύγχρονος αναγνώστης, η εκφραστική τόλμη και εκκεντρικότητά του Whitman επίσης προκαλούσαν το αναγνωστικό κοινό της εποχής. Μετά την πρώτη έκδοση των Φύλλων Χλόης ακολούθησαν επανειλημμένες επανεκδόσεις διορθωμένες και εμπλουτισμένες με νέα ποιήματα. Τελευταία κατά σειρά ήταν η έκδοση του 1892, λίγους μήνες πριν από τον θάνατο του ποιητή, που περιλάμβανε περισσότερα από τετρακόσια ποιήματα, ενώ παράλληλα συνοδευόταν από μία ευρύτερη αποδοχή του Whitman. Το βιβλίο έχει στο εξώφυλλο φωτογραφία του ποιητή σε μεγάλη ηλικία με τα άσπρα γένια και στις τελευταίες σελίδες την φωτογραφία της νεανικής του ηλικίας, για την οποία αποκλήθηκε «Αμερικανός Αδάμ». Η ελληνική μετάφραση των «Φύλλων Χλόης» εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την γέννηση του ποιητή. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης σημειώσεις και εργοβιογραφία, καθώς και επίμετρο της Κατερίνας Ηλιοπούλου και πρόλογο της καθηγήτριας Αμερικανικών Σπουδών, Ντόρας Τσιμπούκη.

Για το βιβλίο μιλούν οι:

• Ανθούλα Δανιήλ, Δρ. φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνίας
• Γιώργος Χουλιάρας, ποιητής
• Ντόρα Τσιμπούκη, Καθηγήτρια Αμερικανικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
• Κατερίνα Ηλιοπούλου, ποιήτρια και μεταφράστρια

Ποιήματα διαβάζουν οι: Χρήστος Σακελλαρίδης και Μάριος Χατζηπροκοπίου.

 

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Μασσαλίας 22 Τηλέφωνο: 2103680900
12 Φεβρουαρίου 2020 19:00

Είσοδος ελεύθερη.

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2020

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους 2020

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2020

Συμπληρώστε τη δήλωση ενδιαφέροντος:

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.