PROGETTO MEDITERRANEA Μια ναυτική, πολιτιστική και επιστημονική αποστολή

Mediterranea's Friends

«Πολιτιστική, επιστημονική και ναυτική εκστρατεία. 5 χρόνια πλέοντας στη Μεσόγειο Θάλασσα, στον Εύξεινο Πόντο και στην Ερυθρά Θάλασσα. Για να μειωθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στους λαούς και τους πολιτισμούς της Μεσογείου. Βάζοντας τις βάσεις για τις μελλοντικές Ηνωμένες Πολιτείες της Μεσογείου.»

Υπό την αιγίδα του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 13:00

Auditorium Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, Πατησίων 47

Progetto MediterraneaΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Το Progetto Mediterraneaείναι ένα πολιτιστικό και επιστημονικό εγχείρημα που θα παρουσιαστεί από τον εμπνευστή του, τον Ιταλό συγγραφέα και ναυτικό SimonePerotti με την ευκαιρία της άφιξης στην Αθήνα του σκάφους Mediterranea. Στη συνάντηση θα γίνει η παρουσίαση της αποστολής, του μεγάλου ταξιδιού, των στόχων, πέρα από τις επιστημονικές δράσεις που διεξάγονται επί του σκάφους και το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα συναντήσεων με πολλές προσωπικότητες του ελληνικού πολιτισμού, της τέχνης και της επικοινωνίας.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Tρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 17:30 – 20:30

Auditorium Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, Πατησίων 47

PROGETTO MEDITERRANEA – ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Θα τεθούν προς συζήτηση δύο καίρια ζητήματα του πολιτισμού της εποχής μας:

ΠΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ;

Στρογγυλό τραπέζι με τις ομιλίες των Έρσης Σωτηροπούλου, Θανάση Βαλτινού, Βασιλείου Μακιού, Πάρι Σιγάλα. ΣυμμετέχειοSimone Perotti, εμπνευστήςτου Progetto Mediterranea. Θασυντονίσειο Antonio Ferrari.

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΙ αφηγησεισ: ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙς ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗς ΚΡΙΣΗΣ

Στρογγυλό τραπέζι με τις ομιλίες των Κώστα Κουτσουρέλη, Κωνσταντίνου Τζαμιώτη, MaurizioDeRosa. Θα συντονίσει ο Καθ. Γεράσιμος Ζώρας.

Είσοδος ελεύθερη / Ταυτόχρονη μετάφραση

Το Mediterranea με τα δύο κατάρτια των 60 ποδιών (18 μέτρων), σάλπαρε στις 17 Μαΐου 2014 από το Σαν Μπενεντέτο ντελ Τρόντο της Ιταλίας. Για 5 χρόνια θα διασχίσει τρεις ηπείρους: την ευρωπαϊκή, την ασιατική και την αφρικανική, ακολουθώντας τον περίπλου της Μεσογείου Θάλασσας, του Εύξεινου Πόντου και της βόρειας Ερυθράς Θάλασσας με σκοπό τη ναυτική, πολιτιστική και επιστημονική έρευνα.

Γεννήθηκε από μια ομάδα παθιασμένων με τη ναυσιπλοΐα και τη Μεσόγειο, ανάμεσά τους ο συγγραφέας και ναυτικός Σιμόνε Περόττι. Η εκστρατεία θα ολοκληρωθεί στη Γένοβα, το 2019, αφού πρώτα θα έχει διασχίσει 20.000 μίλια (32.000 χλμ.), κάνοντας στάσεις σε πάνω από 100 κέντρα στις ακτές 29 χωρών.

Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος:

Πολιτιστικός

κατά μήκος της διαδρομής το Mediterranea συναντά διανοουμένους και καλλιτέχνες, φιλοσόφους και τους διαχειριστές του πολιτισμού σε αναζήτηση των φωνών και των σκέψεων της Μεσογείου, πολύτιμη πρώτη ύλη για να αντιμετωπίσουμε την πνευματική, ηθική και κοινωνική κρίση. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν προγραμματιστεί στην Ελλάδα είναι οι: Έρση Σωτηροπούλου, Πέτρος Μάρκαρης, Σωτήρης Χατζάκης, Ντένης Ζαχαρόπουλος και άλλοι. Το Mediterranea θέλει να είναι όργανο διαλόγου ανάμεσα στους λαούς και στους πολιτισμούς που θα συναντά κατά μήκος της διαδρομής του, ρίχνοντας τους σπόρους αυτής που μπορεί να είναι μια πραγματική μεσογειακή εθνικότητα, ώστε να ξεπεραστούν επιτέλους οι διχασμοί αιώνων ανάμεσα στους λαούς που κοιτάζουν στα νερά της. Το Mediterranea είναι ένα μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας.

Επιστημονικός

το Mediterranea έχει συνάψει συμφωνίες επιστημονικής συνεργασίας και λειτουργεί ως ένα «πλωτό εργαστήριο» διεξάγοντας έρευνες και πειράματα, μαζί με βρετανούς ερευνητές του Sahfos (SirAlisterHardyFoundationforOceanScience), τον καθηγητή FerdinandoBoero του Πανεπιστημίου του Σαλέντο και του CNRISMAR, το Πανεπιστήμιο της Σιένας, το CMCC (Eυρω-Μεσογειακό κέντρο Κλιματικών Αλλαγών). Άλλα προγράμματα θα προστίθενται κατά μήκος της διαδρομής.

Ναυτικός

Μια πλωτή εκστρατεία που δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ πριν, ώστε να μεταφέρει την προσοχή στη θάλασσα, στην πλοήγηση, στις αξίες της ναυτιλίας.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας και του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και χαίρει της υποστήριξης πολλών φορέων, όπως της Γενικής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, της Ιταλικής Ναυτικής Ένωσης, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Κωνσταντινούπολης. Το πρόγραμμα Mediterranea είναι μέλος της FondazioneMediterraneo και του RIDE (Ιταλικού Δικτύου Ευρωμεσογειακού Διαλόγου) και υψώνει τις σημαίες του Δήμου και του Ναυτικού Ομίλου του Σαν Μπενεντέτο ντελ Τρόντο, καθώς και του Δήμου της Λαμπεντούζα.

Και στην διοικητική οργάνωση το Mediterranea πειραματίζεται με νέες λύσεις: η εκστρατεία, στερούμενη βασικού χορηγού, αποτελεί την πρώτη παγκόσμια εμπειρία συνιστιοπλοΐας. Την αποτελούν, πράγματι, δεκάδες άτομα που μοιράζονται τους στόχους και συνεισφέρουν οικονομικά συμμετέχοντας προσωπικά στο ταξίδι, εναλλασσόμενα στο σκάφος και στην ξηρά ως υποστηρικτική ομάδα.


Το Mediterraneaείναιένασκάφοςμεμηδενικόαντίκτυπο στο περιβάλλον, που κινείται αποκλειστικά με ανανεώσιμεςπηγές ενέργειας(ηλιακή και αιολική), και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του θα δημοσιεύει ιστορίεςκαιφωτογραφίες μέσα από την επίσημη ιστοσελίδατουwww.progettomediterranea.com και τη συνεργασία με ΜΜΕ: το πρακτορείο ειδήσεων τηςANSA(στα δελτία AnsaMedκαιAnsaMare) καιτην εφημερίδαCorrieredellaSera(στην ενότηταΤαξίδιαστηνιστοσελίδα www.corriere.it με την επιμέλεια του DOVE).

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Πατησίων 47 – 10433 – Aθήνα

Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714

http://www.iicatene.esteri.iteventi.iicatene@esteri.it

http://www.facebook.com/IICAtenehttp://www.twitter.com/IICAtene

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.