Για την Μεγάλη έκθεση ντοκουμέντων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ινστιτούτου Συρακουσών και τις θεατρικές παραστάσεις (Λυσιστράτη, Αίαντας, Ιππόλυτος) στο “ΣΧΟΛΕΙΟΝ”, από 16-23 Ιουλίου 2010 μιλούν Ειρήνη Παπά, Φερνάντο Μπαλέστρα (γενικός υπεύθυνος Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος των Συρακουσών-INDA-) Νίνο Στράνο (Υπουργός Τουρισμού, Αθλητισμού και Θεάματος της Περιφέρειας της Σικελίας)

image

image ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ

Γνώρισα το INDA και τη δουλειά του το 2005, όταν με προσκάλεσαν να σκηνοθετήσω την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Κατά διάρκεια των προβών έζησα μαζί με νέους ηθοποιούς γεμάτους όρεξη για δουλειά. Εκμεταλλεύτηκα κάθε δυνατότητα που μου προσέφεραν, δούλεψα πολύ με τους νέους ανθρώπους.

Δέχτηκαν την παρέμβασή μου στο χώρο του Θεάτρου, ώστε η Ορχήστρα από μισός κύκλος να γίνει ολόκληρος. Για την παράσταση έστησα γύρω-γύρω κυκλαδίτικα ειδώλια  5 και 7 μέτρων ψηλά και έντυσα τους ηθοποιούς στα μαύρα, με καταπληκτικά αποτελέσματα στο μαγικό χώρο του Ελληνικού Θεάτρου των Συρακουσών. Σε αυτή μου τη συνεργασία πάνω από όλα εντυπωσιάστηκα και συγκινήθηκα από το πάθος των ανθρώπων για τα μεγάλα έργα του Αρχαίου Δράματος, την επιμονή τους και τη σοβαρότητά τους στην μελέτη τους και παράλληλα στην προβολή της Ελλάδας στον κόσμο για 100 σχεδόν ολόκληρα χρόνια.

Από τότε και παρά τις επανειλημμένες τους προσκλήσεις δεν έγινε δυνατή μία νέα μας συνεργασία, μέχρι σήμερα, που με τη σειρά μου φιλοξενώ αυτό τον οργανισμό στο «Σχολείον». Όταν τον περασμένο Μάιο ο Fernando Balestra με επισκέφτηκε στην Αθήνα και είδε το χώρο, ενθουσιάστηκε. Ονειρεύτηκε ήδη, από την πρώτη στιγμή, τις φετινές του παραστάσεις στον χώρο του «Σχολείου». Οι βάσεις για το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής εκείνων που κατοικούν σήμερα στην πόλη των αρχαίων Κορινθίων είχαν ήδη τεθεί. Και μάλιστα στο χώρο μιας Κορίνθιας, σαν να είμαι η μητέρα που προσκαλεί τα παιδιά της στο σπίτι. Και είναι συγκινητικό που πάνω από 120 άτομα θα «εισβάλουν» στο Σχολείον, για να στήσουν και να παρουσιάσουν την έκθεση και τις παραστάσεις τους, καλύπτοντας μόνοι τους τις οικονομικές απαιτήσεις της παραγωγής. Θέλουν να παρουσιάζουν το έργο τους εδώ για μία ολόκληρη τριετία, θεωρώντας αυτόν, τον πλέον κατάλληλο τρόπο εορτασμού των 100 χρόνων του INDA, εδώ, στη Μητέρα -Πατρίδα Ελλάδα. Και δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι ότι πολλές φορές οι ξένοι είναι πιο Έλληνες από εμάς στην Αγάπη προς την Ελλάδα. Σε αυτή τη δύσκολη για εμάς στιγμή, έρχονται προσφέροντας την ηθική αλλά και την υλική τους στήριξη. Τα δώρα τους! Καλωσορίζω το INDA θερμά, στην κοινή μας με αυτόν τον εξαιρετικό τρόπο, πατρίδα.

Ειρήνη Παπά

Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010

Ονειρευόμουν  την Αθήνα, δηλαδή την Ελλάδα. Από τα θρανία του λυκείου, και τις μαθητικές εκδρομές όπου την πρωτογνώρισα μέσα από τη μυστηριώδη γλώσσα του γλυκού τραγουδιού των ποιητών και των φιλοσόφων. Αργότερα, ήρθε το θάμπωμα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η επίσκεψη στον Παρθενώνα και οι μοναχικοί περίπατοι στα σοκάκια της Πλάκας. Περιηγήσεις που άφηναν πίσω τους τη μυρωδιά του καφέ και της πικροδάφνης.  Η  Αθήνα παραμένει ο πιο όμορφος τόπος της ψυχής στην ιστορία της Ευρώπης.

Παρά τη λαφυραγωγία και τις πειρατείες, παρά τη βία της σύγχρονης εποχής και της νεωτερικότητας, η θρύλος της πόλης- κράτος, η σημερινή πολυπληθής μητρόπολη δεν παύει να προκαλεί σκέψεις και προτάσεις, σταθερή και  αναλλοίωτη, έτσι όπως την έχουν αφηγηθεί οι ραψωδοί, πάντα καρδιά και νους ταυτόχρονα.

Τώρα, επικεφαλής ενός από τα πιο σημαντικά Ινστιτούτα Θεατρικής Κουλτούρας, που υπάρχουν στο κόσμο, στο οποίο οφείλεται η αναγέννηση και η επαναφορά της τραγικής σκηνής στο δύση, μου συμβαίνει να «εισβάλω» στην Αθήνα με ένα στρατό πλέον των εκατό ανθρώπων, ηθοποιούς, τεχνικούς, μηχανικούς, μαθητές του θεάτρου Ιταλούς και ξένους, οι οποίοι με το ταλέντο τους και μετά από σκληρή δουλειά επιζητούν να κρατήσουν ψηλά την ελληνική παράδοση.

Σε λίγες ημέρες, από τις 16 Ιουλίου, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια ζωής του INDA -του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος, 1913-2013- μέχρι τις 23 του ίδιου μήνα, θ’ ανέβουν στη σκηνή τρεις παραστάσεις – παραγωγές του INDA  για τον   XLVI Κύκλο Κλασικού Θεάματος που φιλοξενήθηκαν στο Ελληνικό Θέατρο των Συρακουσών, το Μάιο και τον Ιούνιο του 2010. ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ, ΑΙΑΣ και ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ θα παρουσιαστούν στο Θέατρο του Κέντρου Θεατρικής Παιδείας «ΣΧΟΛΕΙΟΝ» της Ειρήνης Παπά, της διεθνούς ντίβας του θεάτρου και του κινηματογράφου, η οποία δεκαετίες, τώρα, πρωτοστατεί ως πολύτιμος συνδετικός κρίκος  αδελφοσύνης  μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

Η συνάντηση του INDA με την Αθήνα είναι για εμάς ιστορικό γεγονός.  Η αρχαία πορεία των εποίκων διατρέχεται τώρα αντίθετα για να υπογραμμιστεί η δύναμη μιας κουλτούρας και οι αποδείξεις της ενασχόλησης με μια φιλοσοφική σκέψη, που ακόμη και σήμερα αποτελεί τη βάση, στο δυτικό κόσμο, στα θέματα της  Δημοκρατίας και της Ανεκτικότητας μεταξύ των λαών.

Από τον Απρίλιο του 2005 κατέχω, με προσήλωση στις μεγάλες αξίες που διαιωνίζονται μέσα από τη μυσταγωγία της  σκηνικής δράσης, τη θέση του Γενικού Υπεύθυνου.  Έξη συνεχή  χρόνια ολοκληρώνω με επιτυχία τους κύκλους των παραστάσεων του INDA με εξουσιοδότηση του Υπουργού Πολιτισμού, που ομόφωνα επικύρωσε η αρμοδία κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με τους συνεργάτες μου έχουμε πετύχει συναρπαστικά αποτελέσματα που επιτρέπουν στο Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος (INDA)  να έχει, από το 2006, θετικούς προϋπολογισμούς και μια αύξηση των θεατών που έφτασε το 350% σε σχέση με το 2003.

Η δράση του  INDA επέδρασε καθοριστικά στον Τουρισμό μας με την αύξηση της προσέλευσης θεατών τόσο από την Ιταλία όσο και διεθνώς. Διαμορφώσαμε πολιτιστικό κίνημα που είναι ικανό να επηρεάσει και να διαδώσει στην Ιταλία, στην Ευρώπη και στις χώρες της Μεσογείου τη σπουδαιότητα της κλασικής σκέψης.

Είμαι περήφανος που θέτω στην κρίση του Ελληνικού κοινού τη δουλειά αυτών των χρόνων. Θεωρώ την Αθήνα τον πιο σημαντικό επαγγελματικό μου στόχο και για το Ινστιτούτο αποτελεί την έναρξη μιας συνεργασίας που θα είναι αποδοτική και με μεγάλες προοπτικές. Ευχαριστώ γι’ αυτό τον Υπουργό  Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας και τον Υπουργό  Τουρισμού της Περιφέρειας της Σικελίας, που πίστεψαν και υποστήριξαν αυτό το ταξίδι -μύηση.

Φερνάντο Μπαλέστρα

Γενικός Υπεύθυνος

Εθνικού Ινστιτούτου  Αρχαίου Δράματος

των Συρακουσών

Ιούλιος 2010

Με πραγματική περηφάνια η Περιφέρεια της Σικελίας   συμμετέχει στο ταξίδι στην Ελλάδα μαζί το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος (INDA). Στις Συρακούσες, χάρη στο INDA, σχεδόν εκατό χρόνια  πριν, αναγεννήθηκε και παρουσιάστηκε η αρχαία τραγική σκηνή, επαναφέροντας με συνέπεια στο σήμερα τις αξίες της κλασικής σκέψης.

Δεν ήταν σύμπτωση που στο ίδιο το Ελληνικό Θέατρο των Συρακουσών, εορτάστηκε  με τα λόγια των αρχαίων ποιητών,  η έννοια της ζωής την στιγμή ακριβώς που ήμασταν στα πρόθυρα της έκρηξης της Πρώτης Παγκόσμιας Σύρραξης, όπου θα έχαναν τη ζωή τους εκατομμύρια νέοι στρατιώτες.

Από τότε, και αυτό αποτελεί το καύχημα μιας ολόκληρης περιοχής, που οφείλει στους Έλληνες την αρχοντιά της και τον πολιτισμό της, από τότε συνεχίζει να κρατά καλά φυλαγμένο στα μάτια και την καρδιά  το μεγαλειώδες αθηναϊκό μάθημα του 5ου π.χ. αιώνα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος (INDA) αυτά τα τελευταία χρόνια και χάρη σε μια καλοσχεδιασμένη και γόνιμη δράση, που απευθυνόταν κυρίως στους μαθητές της Ευρώπης και της Μεσογείου, μέσα από το πρόγραμμα Prometeus και το Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Κλασικού Θεάτρου,  έμαθε πως να εκπληρώνει  τους τρεις ουσιαστικούς του στόχους: την εξέλιξη της τραγωδίας,  την αποκάλυψη και τη διάδοση της σκέψης με τις ελληνικές ρίζες, επηρεάζοντας  ουσιαστικά το εθνικό και διεθνές ρεύμα τουρισμού.

Με την  ικανότητά του να σχεδιάζει και  να υλοποιεί με αποτελεσματικότητα οποιαδήποτε δραστηριότητα,  από εκθέσεις έως παραστάσεις, από συνέδρια έως εκδόσεις από  ιστότοπους έως εργαστήρια κατασκευών, το INDA απολαμβάνει σήμερα τους καρπούς των σημαντικών επιτυχιών του με  θετικούς ισολογισμούς από το 2006. Το όφελος για δύο συνεχή χρόνια ανέρχεται στο ύψος των τριών εκατομμυρίων ευρώ για 38 παραστάσεις, και αποτελεί πλέον την πρώτη εγγραφή εισροών με σύγχρονη αύξηση 22% του πολιτιστικού τουρισμού σ’ ολόκληρη την περιφέρεια των Συρακουσών. Και αυτό αποτελεί δείγμα μιας εξαιρετικής επιχειρηματικής ζωντάνιας και στρατηγικής, που καθιστά το INDA μοντέλο επιχειρηματικότητας και πολιτισμού για την Ιταλία και το εξωτερικό.

Με αυτά τα εφόδια,  το δικό μας προσκύνημα στην Αθήνα, είναι όμοιο με εκείνο των εποίκων, που δε σταμάτησαν να τιμούν τη Μητέρα Πατρίδα ως πηγή  έμπνευσης και αδελφοσύνης.

Ευχαριστώ τον Έλληνα Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού και τους συνεργάτες του, και την κυρία Ειρήνη Παπά και εύχομαι αυτή να είναι η αρχή μιας μακράς συνεργασίας.

Νίνο Στράνο

Υπουργός  Τουρισμού, Αθλητισμού και Θεάματος

της Περιφέρειας  της Σικελίας

“Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη (16 και 17/7), “Αίαντας” του Σοφοκλή (19 και 20/7) “Ιππόλυτος” του Ευριπίδη (22 και 23/7 2010) καθώς και Έκθεση Ντοκουμέντων από την 100ετή Ιστορία Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος Συρακουσών. Παραστάσεις και έκθεση στο «Σχολείον»

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.