“ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ” – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (VIDEO) ΣΥΛΛΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΣΤΟΝ ΓIANNH ΚΑΡΑΜΠΙΤΣΟ, 19 10 2010

TZOUMERKAS INTERVIEW 0

“έχει σημασία να εστιάζουμε στο συγκρουσιακό κομμάτι που μπορεί να είναι και επώδυνο, έτσι είναι η ζωή μας, έτσι είναι και η ταινία, όταν κανείς δει ένα θέμα καθαρά, δίνει τη δυνατότητα να εμφανιστούν μετά ανθρωπιά και συμπόνια, όχι ντε φάκτο, αλλά μέσα από μια διαδρομή που θέλει κουράγιο”

“Μου αρέσει πολύ το γύρισμα αυτό που μπορεί να πραγματοποιηθεί  με δύο ηθοποιούς σε πραγματικό χώρο και πραγματικές καταστάσεις, η σκηνή με την τάξη π.χ. είναι γυρισμένη σε μια πραγματική τάξη με παιδιά που δε λένε κείμενο αλλά τα δικά τους λόγια, εκείνη τη στιγμή ο θεατής βλέπει ένα μάθημα που έγινε πραγματικά. Ένα από τα πράγματα που καταφέρνει το σινεμά είναι να τροφοδοτείται από αυτό που πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο, αυτό που συμβαίνει στη πόλη και αυτό είναι κάτι που αγαπάω πολύ” (Σύλλας Τζουμέρκας στον Γιάννη Καραμπίτσο, το Camerastylo Online και την Ελληνική Πολιτιστική Διαδικτυακή Τηλεόραση artD TV)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΡΙΚΟΥ ΛΙΤΣΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΠΙΤΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ” ΤΟΥ ΣΥΛΛΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ (VIDEO, ελληνική πολιτιστική διαδικτυακή τηλεόραση artD TV)

“Χώρα Προέλευσης” Σύλλα Τζουμέρκα, κριτική Γιάννη Καραμπίτσου – “προς αναζήτηση μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής πολυφωνικής κινηματογραφικής φόρμας”

Στο Φεστιβάλ Βενετίας,
η Χώρα Προέλευσης του Σύλλα Τζουμέρκα

Παγκόσμια πρεμιέρα στο 67ο Φεστιβάλ Βενετίας, στις Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010, έκανε η «ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα. Ο 32χρονος σκηνοθέτης έκανε το ντεμπούτο του σε ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, καθώς η φετινή Biennale επέλεξε τη ταινία του για την Εβδομάδα Κριτικής (Settimana Internazionale della Critica).

Κάθε χρόνο, η Εβδομάδα Κριτικής επιλέγει και παρουσιάζει επτά ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών από όλο τον κόσμο. Η ταινία διαγωνίζεται για το μεγάλο βραβείο πρώτης ταινίας Lion of the Future – «Luigi de Laurentiis» Venice Award for a Debut Film, καθώς και για το βραβείο κοινού της Εβδομάδας Κριτικής (Region of Veneto for the Quality Cinema Audience Award).

Στους ρόλους των μελών της οικογένειας, ένα δυναμικό σύνολο ηθοποιών: η Αμαλία Μουτούση, σε μια από τις σπάνιες κινηματογραφικές της εμφανίσεις, ο Θάνος Σαμαράς, η Ιωάννα Τσιριγκούλη, ο Ερρίκος Λίτσης, η Γιούλα Μπούνταλη, ο Ιερώνυμος Καλετσάνος, ο Χρήστος Πασσαλής, ο Γιώργος Βαλαής, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, η Μαρία Καλλιμάνη.

Οι δημιουργικοί συντελεστές της ταινίας ανήκουν στη νεώτερη γενιά καλλιτεχνών: τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Παντελής Μαντζανάς, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Μαγιού Τρικεριώτη (διόρθωση), το μοντάζ ο Πάνος Βουτσαράς (Ροζ, Ιστορία 52) και τη μουσική οι Drog_A_Tek, στο πρώτο τους κινηματογραφικό soundtrack. Το πρωτότυπο σενάριο είναι του Σύλλα Τζουμέρκα και της Γιούλας Μπούνταλη. Την παραγωγή υπογράφουν η Μαρία Δρανδάκη (Ιστορία 52) και ο Θάνος Αναστόπουλος (διόρθωση). Η «ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ» είναι μια συμπαραγωγή της Φαντασίας Οπτικοακουστική, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, της Pan Entertainment, της DANZAprojekt και της Ηomemade Films με την υποστήριξη του Υ.ΜΑ.Θ.

Ο Σύλλας Τζουμέρκας σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου, θέατρο και υποκριτική στην Αθήνα, την Ουτρέχτη και τη Νέα Υόρκη. Σκηνοθέτησε τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες Τα Μάτια που Τρώνε (Επίσημη συμμετοχή – Cinéfondation – Φεστιβάλ Καννών 2001, Βραβείο της Επιτροπής – Φεστιβάλ Karlovy Vary 2001) και Βροχή (Α΄ Κρατικό Βραβείο ταινίας μικρού μήκους 2002). Η Χώρα Προέλευσης είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

«Μικρογραφία του τόπου, στη Χώρα Προέλευσης, είναι μια οικογένεια στην οποία αποφασίζεται μια ενδοοικογενειακή υιοθεσία. Οι τρεις γενιές που έδρασαν στη μεταπολίτευση (η γενιά του ’50, η γενιά της μεταπολίτευσης και η νεώτερη γενιά), συγκρούονται μέχρις εσχάτων, φωτίζοντας τα ψέματα, τις αυταπάτες, την τρομοκρατία, τις καλύτερες προθέσεις που μας έφεραν εδώ. Ένα δράμα χαρακτήρων σαν αυτό που έχουμε ζήσει όλοι μέσα στις οικογένειές μας, σε ευθεία αλληλεπίδραση με τα πολιτικά γεγονότα που όρισαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.»

Σύλλας Τζουμέρκας

«Δυο παράλληλες βιογραφίες για τον καθένα: η μία αυτή που ζεις γιατί ανήκεις σε μια πατρίδα, η άλλη γιατί μεγάλωσες σε μια οικογένεια. Και οι δύο τους έχουν αρχίσει να γράφονται πριν γεννηθείς. Κάποιες σελίδες τους μοιράζονται από δασκάλους μέσα στις τάξεις που μεγαλώνουμε, κάποιες άλλες δεν τις διαβάζουμε αλλά τις νιώθουμε το μεσημέρι που γυρίζουμε, κρυμμένες στις γωνιές των σπιτιών μας. Στο σενάριο της Χώρας Προέλευσης, οι σελίδες των δύο βιογραφιών (αυτή των μελών μιας οικογένειας στην οποία αποφασίζεται μια ενδοοικογενειακή υιοθεσία και αυτή της χώρας στις δεκαετίες της μεταπολίτευσης) πιάνονται μαζί και διαβάζονται ταυτόχρονα. Στα σχολεία της χώρας διδάσκεται ακόμα ένα παλιό ποίημα, ο Ύμνος στην Ελευθερία.»

Γιούλα Μπούνταλη (συν- σεναριογράφος, ηθοποιός)

Έγραψαν για την ταινία:

«Το αξιοπρόσεκτο μοντάζ της ταινίας επιτυγχάνει στη δημιουργία ενός έργου γεμάτου δύναμη, χωρίς αφηγηματικές διακοπές, ενώ τα δυνατά πλάνα ισορροπούν τέλεια με το αρχειακό υλικό. […] Η εθνική κουλτούρα είναι έντονα παρούσα στην ταινία: ο Ύμνος εις την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού, ποιητή του 19ου αιώνα, το μάθημα του καθηγητή Νικήτα στο πανεπιστήμιο για τη Σφαγή των Νηπίων, το La Forza Del Destino τραγουδισμένο από τη Μαρία Κάλλας, η Ορέστεια του Αισχύλου για την πτώση του οίκου των Ατρειδών […]οι αμαρτίες των πατεράδων αποκαλύπτονται πέφτοντας πάνω στους ώμους γιων πολύ αδύναμων για να τις σηκώσουν. Και η μοίρα γίνεται άλλοθι μόνο για όσους θέλουν να αποφύγουν τις ευθύνες τους. Δεν υπάρχει διέξοδος ούτε για τους θύτες ούτε για τα θύματα σε αυτή την ταινία, που δεν επιτρέπει καμία διακοπή στο συνεχές της κρεσέντο που γίνεται όλο και πιο τραγικό όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από την πραγματικότητα».
Goffredo De Pascale στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Βενετίας

«Η ταινία Χώρα Προέλευσης, υφαίνει έναν οπτικό ιστό σ’ αυτή την 1η του μεγάλου μήκους μέσα σε ένα πολυφωνικό πλαίσιο που βασίζεται στην ιστορία μιας οικογένειας τα τελευταία 30 χρόνια, από την πτώση της Δικτατορίας μέχρι σήμερα όπου το ψέμα και η οικογενειακή βία αποτελούν μια καλπάζουσα μεταφορά της παράλληλης κατάρρευσης της χώρας. Δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής από τη Χώρα Προέλευσης. Ένας κινηματογράφος πυκνός και πλήρης που ξέρει ν’ αναμιγνύει ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, με έντονο πάθος, ίσως κάποιες φορές παρορμητικός, μα απόλυτα ειλικρινής στις προθέσεις και τα αισθήματα. Μια οπτική προ(σ)κλήση που καλεί τον ανίδεο θεατή να γνωρίσει την κατάρρευση μιας ευρωπαϊκής χώρας τόσο κοντά σ’ εμάς».
Davide Turrini – Cinematografo.it

«Το αριστοτεχνικό χέρι του σκηνοθέτη πετυχαίνει μέσα από αυτές τις διαδοχικές αποκαλύψεις να δημιουργήσει ένα κοινωνικό πλαίσιο – έμβλημα μιας ολόκληρης κοινωνίας που εξαπατάται  και για ένα διάστημα ζει σε ειρήνη, οικογενειακή  και εθνική αρμονία, αλλά σύντομα πρόκειται να ξυπνήσει απότομα. […] Θριαμβεύουν   -με συναρπαστικό τρόπο – τα  φλας μπακ  της ιστορικής πτώσης ενός λαού, που καταρρέει, προσπαθεί να ορθώσει το ανυπότακτο αίσθημα της Ελευθερίας και παίρνει την μορφή ενός προσώπου που κλαίει και φωνάζει στα παιδιά του συνεχώς, ζητώντας βοήθεια».
Farida Monduzzi – Giacomo Botteri, nonsolocinema.com

«Από τις «μικρές ταινίες» του φεστιβάλ, στις πιο αγαπημένες μου είναι η Χώρα Προέλευσης του Σύλλα Τζουμέρκα»
Courtney Walsh, FOX News

Μια σκέψη σχετικά μέ το ““ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ” – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (VIDEO) ΣΥΛΛΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΣΤΟΝ ΓIANNH ΚΑΡΑΜΠΙΤΣΟ, 19 10 2010

Add yours

  1. ΄΄ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ»…..ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ….ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΩΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΄΄ΣΥΓΧΗΣΗ»….Μ ΑΡΕΣΕ ΓΕΝΙΚΑ….ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕ….ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΡΕ…Μ ΑΦΗΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ…Κ ΔΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΛΟ….ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΥΓΚΛΟΝΗΣΕ Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ…Κ Τ ΠΑΘΟΣ Μ Τ ΟΠΟΙΟ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,,,ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ…! ΜΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕ…ΤΙΣ ΜΙΜΗΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΤΑΣΕΙΣ…..ΠΡΟΣ ΟΛΟ Τ ΣΥΣΤΗΜΑ Κ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ….[…]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: